Wat is Dakar? En hoe werkt het?

Ben jij een liefhebber van autoracen of kijk je wel eens naar verschillende races? Heb jij wel eens gehoord van Dakar Rally, maar weet je niet precies wat dit is en hoe het werkt? Dakar Rally is een woestijnrally of -race voor auto’s, vrachtwagens, quads en motoren. De race begon vorige eeuw als een race tussen Parijs en Dakar, maar wordt momenteel op andere locaties gereden. Wil jij alles weten over de Dakar Rally? In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten.

Dakar

Wat is Dakar?

Dakar is vernoemd naar de gelijknamige Senegalese hoofdstad. Deze stad was jarenlang het eindpunt van de woestijnrace. De Dakar rally is een race voor auto’s, vrachtwagens, quads en motoren. De race is een waar spektakel en vindt jaarlijks plaats in de maand januari. De gevaren bij de race zijn niet mals. Zo moeten de voortuigen door de droge woestijn over lastige wegen. De race was eerder bekend onder de naam Parijs-Dakar, maar heet tegenwoordig de Dakar-rally. De race werd vanaf 2009 tot 2019 niet meer in Afrika gehouden, maar vond plaats in Zuid-Amerika.

De geschiedenis van Dakar

De Dakar Rally was dus eerst bekend onder de naam Parijs-Dakar. Vanuit de Franse hoofdstad vertrokken de voertuigen naar Dakar in Senegal. De eerste editie was in 1978. Een jaar later deden er voor het eerst Nederlands mee aan het evenement. Onder andere Frankrijk, Spanje, Algerije, Niger en Mali werden onderweg aangedaan. Het parcours veranderde in de loop der jaren nogal. Zo werd later Granada een starplek en werd Parijs niet meer aangedaan. De editie van 1986 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Tijdens een helicoptercrash kwamen er maar liefst 4 betrokkenen om het leven. In 2008 werd de race afgelast en vanaf 2009 werd de race in Zuid-Amerika weer opgepakt. Toen daar de interesse wat tegenviel werd de race verplaatst naar Saudi-Arabië. Na een succesvolle editie in 2020 werd het evenement van 2021 afgelast vanwege de coronapandemie.

De Dakar Route

De route van Dakar heeft al vele plaatsen aangedaan. Parijs, Granada, Dakar, Arras, Barcelona, Lissabon, Buenos Aires en Lima hebben allen als eens als startplaats gefungeerd. De Dakar Rally bestrijkt jaarlijks enkele duizenden kilometers. De route gaat doorgaans over allerlei verschillende ondergronden. Zo wordt er gereden over los zand, hard zand, steen, gras en allerlei andere type ondergronden. Dit maakt het voor de deelnemers zo moeilijk om het juiste materiaal en de goede strategie te kiezen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport