Hoe hard gaan ze met zeilen?

Ben jij een sportfanaat, een beginnend zeiler of ben jij geïnteresseerd in de zeilsport? Vraag jij je af wat voor snelheden er worden behaald tijdens het zeilen? Zeilen is een sport waarbij men zo snel mogelijk over het water probeert te gaan en daarbij gebruik maakt van windkracht. Wil jij weten wat de snelheidsrecords in het zeilen zijn? Lees dan vooral even verder.

hoe hard zeilen ze

Wat is zeilen?

Zeilen heeft sinds 1896 pas één keer ontbroken op de Olympische Spelen en is daarmee een Olympische sport van het eerste uur. De reden dat zeilen in 1904 niet werd uitgeoefend tijdens de Spelen was vanwege het weer. De weersomstandigheden waren dusdanig dat er geen goed bezeilbaar water was. Zeilen kan op allerlei manieren. Men kan zeilen op allerlei verschillende boten, op surfplanken en op nog veel meer andere voorwerpen. In de zeilwereld worden snelheden net even wat anders uitgedrukt dan op het land. Voor het gemak hebben we de snelheden die we hieronder noemen toch even van knopen naar kilometers per uur. Hieronder lees je de snelheden die worden behaald bij het zeilen.

snelheden zeilen

Wat zijn gebruikelijke snelheden bij het zeilen?

De snelheid die wordt bereikt tijdens het zeilen is natuurlijk erg afhankelijk van het voorwerp waarop gezeild wordt, de windkracht die er aanwezig is en de zeildiscipline die wordt uitgeoefend. De snelheden die worden behaald tijdens het zeilen bereiken in vele gevallen enorme hoogtes. De snelheden die worden behaald op een plank zijn hoger dan op een boot. Toch komen in beide gevallen de topsnelheden regelmatig boven de 100 km/h uit. De gemiddelde snelheidsrecords zijn als volgt:

Klasse Gemiddelde recordsnelheid
Kitesurfen 104,9 km/u (2013)
Windsurfen 96,4 (2012)
A klasse 80,7 km/u (1992)
B klasse 121,2 km/u (2012)
C klasse 92,7 km/u (2009)
D klasse 95,1 km/u (2009)

Misschien vind je dit ook interessant?