Olympische Spelen in de Oudheid
Honderden jaren voor Christus waren de allereerste Olympische Spelen al gespeeld. In het Griekse plaatsje Olympia. De reden voor de sportwedstrijd was om de Griekse Zeus, een mythisch figuur, te eren. De Olympische Spelen van toen hadden in eerste instantie enkel een hardloopwedstrijd op het programma. De winnaar ontving een krans. Later werden andere sporten als boksen, worstelen, verspringen en speerwerpen toegevoegd aan het speelschema. Voor vrouwen was het verboden om mee te doen. Dit omdat werd gedacht dat vrouwen hiervoor niet geschikt waren. De rol van de vrouw was om vruchtbaar te blijven en zich niet te wagen aan zware inspanning. Mannen die meededen beoefenden hun sporten naakt. Dit om de schoonheid van het lichaam te laten zien en leidde ertoe dat vrouwen ook niet stiekem mee konden doen.
Moderne Olympische Spelen
De Olympische Spelen zoals wij ze kennen had zijn eerste editie in 1896 en vond plaats in Athene, Griekenland. Vanaf de eerste moderne editie heeft het evenement elke vier jaar plaatsgevonden in verschillende grote wereldsteden. Steeds meer sporten zijn in de loop der jaren Olympisch geworden. Momenteel zijn er ruim 35 sporten die, in verschillende wedstrijdvormen en disciplines, worden beoefend. Voor al deze sporten, disciplines en wedstrijden zijn meer dan 10.000 sporters op touw. De Olympische Spelen duren doorgaans zo’n twee weken. In deze periode worden er enorm veel wedstrijden gespeeld en gaan winnende sporters met gouden, zilveren of brozen medailles aan de slag. Vanaf 1924 zijn er naast de Olympische Winterspelen ook speciale Winterspelen. Hier vinden allerlei wintersporten zoals schaatsen, skiën en snowboarden plaats. Naast de Zomer- en Winterspelen zijn er ook nog Paralympische Spelen. Bij deze spelen sporten mensen met een beperking.
De huidige vlag van de Olympische Spelen
De Olympische vlag is wit met daarop 5 in elkaar gebonden ringen van 5 verschillende kleuren. Deze ringen hebben de kleuren groen, rood, geel, blauw en zwart. Waar werd gedacht dat de ringen staan voor de verschillende continenten, blijkt dit volgens de ontwerper niet het geval te zijn. De kleuren van de ringen en het witte van de vlag zelf zijn gekozen omdat elk land ter wereld minstens één van deze kleuren in hun nationale vlag heeft.