Welke roeionderdelen zijn er op de Olympische Spelen

Ben jij een liefhebber van de Olympische Spelen of kijk jij wel eens naar roeiwedstrijden en vraag jij je af welke onderdelen van de roeisport worden uitgeoefend tijdens de Olympische Spelen? Roeien is een sport die op het water wordt uitgevoerd. Er zijn zowel individuele als teamwedstrijden tijdens het roeien. Wil jij weten welke verschillende wedstrijdvarianten er op de het schema van de Olympische Spelen staan? In dit artikel vertellen we alles wat jij moet weten.

roeionderdelen olympische spelen

Wat is roeien?

Roeien is een zeer uitputtende sport die erg goed is voor de conditie. Roeien kan alleen worden uitgeoefend, maar bestaat ook in vormen waarbij meerdere personen samen roeiend een bepaalde afstand moeten afleggen. Roeien is teamsport vereist naast een hoge fitheid ook nog eens een uitstekende samenwerking en communicatie. Bij roeien moeten de deelnemers in speciaal ontworpen bootje zichzelf (en hun teamgenoten) zo snel mogelijk naar de eindstreep zien te roeien.Welke onderdelen van roeien op Olympische Spelen?

Tijdens de Olympische Spelen staan er vele roeiwedstrijden op het spel. Er zijn roeiwedstrijden voor 1-2-4-8 personen. De afstanden die moeten worden afgelegd zijn sprints van 500 meter, lange afstanden, zeer lange afstanden en een roeivierkamp. Er zijn baan- en headwedstrijden. De verschillen tussen deze wedstrijden zijn onder andere de afstanden en het aantal deelnemers dat meedoet. Headwedstrijden hebben een afwisselende lengte, maar zijn standaard minstens 2 kilometer lang. Bij baanwedstrijden doen in de finale maximaal 6 teams mee. Tijdens headwedstrijden kan dit aantal hoger liggen.

roeien olympische spelen

Geschiedenis van roeien op Olympische Spelen

Roeien is al sinds jaar en dag één van de onderdelen van de Olympische Spelen. Enkel bij de allereerste Olympische Spelen in 1896 stond roeien niet op het programma. Tot en met de Spelen van 1972 werd roeien op de Spelen uitsluitend door mannen uitgeoefend. Vanaf de Olympische Spelen van 1976 zijn ook de vrouwen niet meer weg te denken op het evenement als het op roeien aankomt. Traditioneel zijn het de Amerikanen en de Duitsers (voorheen voornamelijk DDR) die de meeste medailles binnenslepen op de roeioefeningen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport