De verschillende windsurf klassen
De verschillende windsurf klassen kun je globaal indelen in twee groepen; race en performance. In de race groep zit de Olympische klasse RS:X, Formula, slalom, speed en IQfoil. In de performance groep zitten de disciplines wave en freestyle, hierbij gaat het meer om de expressieve vorm van windsurfen. Er wordt gekeken hoe goed je techniek is en wat je allemaal kunt met je board. We bespreken de verschillende klassen, zodat je precies weet wat ze inhouden.
RS:X; de Olympische klasse
RS:X is de windsurf klasse die ook op de Olympische Spelen gehouden wordt. Dit is een klasse waarbij iedere deelnemer met hetzelfde materiaal surft. Het board en het zeil is van surfmerk Neil Pryde. Ook het overige materiaal, zoals de mast en giek, zijn voor iedereen gelijk. Hierdoor is er geen verschil in materiaal tussen de deelnemers en wordt de uitslag daarom bepaald door hoe goed je bent als windsurfer. Tijdens de wedstrijd start iedereen op hetzelfde moment. Vanaf de start moeten de deelnemers tegen de wind in richting een boei surfen, daarna volgen ze een bepaald parcours op het water. Het zeil en board van de RS:X klasse zijn zo gemaakt, dat er ook tijdens windstille omstandigheden gesurft kan worden. De surfers bewegen zich dan voort door een pompende beweging te maken met hun zeil.
Formula windsurfen
Formula windsurfen lijkt erg veel op de RS:X klasse. Het grote verschil is dat er pas gesurft wordt bij windkracht drie, daarnaast is de keus voor het materiaal vrij. De overige wedstrijdelementen zijn hetzelfde. Er is een massastart waarna de deelnemers een parcours op het water moeten afleggen. Degene die het parcours als snelst aflegt wint.
De slalom klasse
Als er een sterke wind staat, dan zal de Formula raceklasse worden overgeschakeld naar de slalom klasse. Het parcours wordt dan anders, de race sneller en vaak spectaculairder. Door de harde wind kan er gebruikt gemaakt worden van kleinere zeilen en boards. Er wordt gestart in kleinere groepen, omdat een massastart op een slalomparcours niet mogelijk is. De surfers racen in groepen van 10 surfers tegen elkaar. De eerste vier van elke groep gaan door naar de volgende ronde.
Speedsurfen
De speedsurf klasse houdt in dat je zo hard mogelijk over het water gaat met je surfplank. Hiervoor is het belangrijk dat de omstandigheden ideaal zijn; veel wind maar tegelijk vlak water. De surfer legt een baan op het water af van 500 meter. De tijd die je aflegt wordt gemeten, waarna precies kan worden uitgerekend hoe hard je gaat. Tegenwoordig wordt er bij deze wedstrijden gebruik gemaakt van gps, hierdoor kan heel goed de exacte snelheid gemeten worden. Speedsurfers kunnen tijdens een wedstrijd een snelheid halen van zo’n 90 km per uur!
De IQFoil windsurfklasse
Op het eerste gezicht denk je dat je misschien naar een Formula windsurfwedstrijd aan het kijken bent. Totdat de surfer springt en een halve minuut boven het water vliegt, dit is de IQFoil klasse! Onder de surfplank zit een grote vleugel bevestigd, dit zorgt ervoor dat de plank bij weinig wind sneller kan surfen, maar het zorgt ook voor draagkracht. Deze windsurfklasse is daarom zeer spectaculair om te beoefenen, maar ook om naar te kijken.
De wave klasse
De wave surfklasse lijkt eigenlijk nog het meest op het klassieke golfsurfen. De bedoeling is om je vaardigheden als surfer te tonen aan een jury. De juryleden kijken vanaf de kant toe hoe de surfer de golven bedwingt. Dit is ook een mooie tak van windsurfen om als toeschouwer te bekijken, vooral als er hoge golven zijn. De surfers tonen hun kunsten met hoge sprongen in verschillende vormen.
Freestyle surfen
De wave windsurf klasse wordt vooral beoefend op plekken op de wereld waar geschikte golven zijn. Freestyle windsurfen is uitgevonden door surfers die ook trucjes wilden doen, maar dan op plekken waar minder golven zijn. Zo kan er bijvoorbeeld ook Freestyle gesurft worden op het IJsselmeer. De sprongen zullen minder hoog zijn, maar er zijn meer technische vaardigheden van de surfers nodig.