Spierpijn voor, tijdens en na het wandelen

Ben jij een verfijnd wandel liefhebber en heb je na een flinke wandeling in de bergen weleens last van spierpijn? Is wandelen de volgende dag niet heel comfortabel? Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of hoe je hier het beste mee om kunt gaan? In dit artikel gaan we daar verder op in!

spierpijn wandelen

Waarom spierpijn?

Spierpijn komt voort uit een te hoge belasting. Dat wil zeggen dat je de spieren te intensief gebruikt heb. Nu klinkt dat heel negatief. Echter is spierpijn ook nodig om de spieren sterker te maken.

Wat is spierpijn?

Er zijn twee soorten spierpijn. Namelijk vroege spierpijn en late spierpijn.

Vroege spierpijn ontstaat vaak al tijdens het sporten of kort na het sporten. Dit komt voort uit het feit dat de spieren de afvalstoffen, zoals bijvoorbeeld melkzuur niet meer afvoeren kan.

Bij late spierpijn zijn je spieren zo intensief gebruikt dat er micro scheurtjes zijn ontstaan. Deze voel je vaak 24 tot 48 uur na je training of wedstrijd. Mocht je hier last van hebben dan is het belangrijk dat je rust houdt. Dit zodat je spieren kunnen herstellen.

Spierpijn voorkomen?

We krijgen vaak de vraag of spierpijn te voorkomen is. En het antwoord daarop is ja en nee. Allereerst is het een natuurlijk proces die het lichaam en de spiergroei stimuleert. Echter kan het soms wel vervelend zijn. Zeker wanneer je meerdere dagen achter elkaar een flinke inspanning wilt doen. Vandaar dat we tips met je doornemen die de klachten doen verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen.

Begin altijd met een warming-up

Er zijn heel veel wandelaars die hun tocht beginnen zonder een warming-up. Echter is ons advies om dit niet te doen. Tijdens je warming-up bereid je de spieren voor op wat er komen gaat. Hierdoor is de stap van 0 belasting naar maximale belasting een stuk kleiner. Je spieren hoeven hierdoor dus minder explosief aan het werk.

Drink voldoende water

Tijdens een wandeling of tijdens het sporten maakt je lichaam afvalstoffen aan. Door veel water te drinken maak je deze afvalstoffen dunner. Hierdoor wordt het voor het lichaam makkelijker om ze af te voeren.

water drinken tegen spierpijn

Eet energie

Als je gaat wandelen dan kost je dit energie. Daarom is het heel belangrijk dat je het lichaam van voldoende brandstof voorziet. Dit kan door koolhydraatrijkvoedsel te eten. Denk aan pasta, brood, rijst en aardappelen.

Training

Vrijwel niets gaat in één keer. Daarom is het belangrijk dat je realistische doelen stelt. Heb je nog nooit in de bergen gewandeld of heb je nog nooit 40 kilometer gelopen? Dan is het niet reëel om te denken dat je dit gaat lukken zonder hier klachten van te krijgen. Door te trainen verleg je jouw grenzen en wordt hetgeen wat nu nog niet lukt ineens wel mogelijk.

Spullen voor het wandelen kopen? Bekijk het assortiment van Wandel-geest.nl 

Eten na je activiteit

Het is belangrijk dat je voldoende eet en de juiste dingen eet. Ook na je activiteit is het belangrijk om te letten op hetgeen wat je eet. Zo is het advies om eiwitrijk en koolhydraatrijk voedsel na binnen te werken. Deze zorgen er namelijk voor dat je spieren sneller herstellen.

tips tegen spierpijn

Aanvullende voedingsstoffen

Naast het feit dat eiwitten en koolhydraten goed zijn voor het herstel van de spieren. Is het ook aan te raden om het lichaam te voorzien van voldoende vitamine D, kalium, calcium en magnesium.

Slaap voldoende

Men zegt wel eens: slaap is het belangrijkste onderdeel van de training. En dat kunnen we bevestigen. Een goede nachtrust heeft heel veel invloed op het herstel van je spieren. Let hierbij op de slaapduur maar ook op de slaap kwaliteit. Hoe dieper je slaapt hoe beter je lichaam herstelt.

Het nuttigen van alcohol is, lost van alle andere nadelen, dan ook een slecht idee. Dit omdat je vaak wel vroeg in slaap komt. Echter slaap je vrij oppervlakkig en licht. Het spierherstel is hierdoor minder.

Koud en warm douchen

Onder een koude douche of onder een warme douche gaan staan heeft zo z’n voordelen. We raden aan om beiden te proberen. Zo kun je voor jezelf bepalen wat werkt en wat je prettig vindt.

Misschien vind je dit ook interessant?