Tips tegen teken

Ben je een fanatiek wandelaar en wil jij je beschermen tegen teken? Heb je al meerdere keren een teek mee naar huis genomen zonder dat dit de bedoeling is? Wil je weten hoe jij je het beste tegen teken kunt beschermen? In dit artikel nemen we het met je door.

tips teken

Blijf op de paden

De eerste tip is een hele simpele en die luidt als volgt: blijf op de paden wandelen en vermijd bermen en weilanden met dichte begroeiing. Over het algemeen zitten daar de meeste teken. Teken die je wilt vermijden, vandaar het advies op de gebaande paden te bewandelen.

Lange mouwen en een lange broek

Een teek is opzoek naar je huid. En daarom is het slim om een shirt met lange mouwen en een broek met lange broekspijpen te dragen. Hierdoor is de kans dat je een teek mee naar huis neemt een stuk kleiner.  Mocht het nou heel warm zijn neem dan een broek met rits bare pijpen. Mocht een deel van de wandeling zich op het asfalt begeven dan kun je heel eenvoudig van je lange broek een korte maken.

lange mouw en lange broek

Kies lichtkleurige kleding

Het is slim om kleding te dragen dat licht van kleur is. Hierdoor kun je de teken beter zien en is de kans dat je er één ontgaat niet zo groot.

Tekentang meenemen

Mocht je onverhoopt toch een teek op het lijf hebben dan is het verstandig om deze direct te verwijderen. Met een tekentang of een pincet gaat dit relatief eenvoudig.

Kleding wassen

Zodra je gewandeld hebt is het advies om je kleding op 60 graden te wassen. Dit is dusdanig heet dat de teken het niet overleven. Hierdoor voorkom je dat de teken in een later stadium alsnog schade kunnen aanrichten.

kleding op 60 graden wassen

Goed controleren

Na een flinke wandeling is het advies om jezelf goed te controleren. Ga voor de spiegel staan en bekijk je lijf van top tot teen. Controleer met name je liezen en je knieholtes, dat zijn namelijk populaire plekken.

Gebruik van DEET

DEET is een middel dat teekwerend werkt. Zij het dat dit middel alleen op een onbedekte huid zijn werk doet. Het beste advies blijft om bedekkende kleding te dragen. Mocht dit nou niet lukken of mocht je dit echt vertikken. Maak dan gebruik van DEET. Een klein potje waar altijd wel plek voor is in de wandelrugzak.

Anti-teek wandelkleding

Er is door verschillende merken anti-teek wandelkleding geproduceerd. Denk aan kledingstukken als broeken, sokken en shirts. Dit type kleding beschermt je beter tegen teken dan reguliere wandelkleding.

Het dragen van een hoofddeksel

Vaak wordt er gedacht dat teken zich alleen laag bevinden. Maar dat is zeker niet waar. Loop je op plekken waarbij je met je hoofd door laag hangende takken heen moet? Dan kun je ook daar teken oplopen. Daarom adviseren we om een hoofddeksel te dragen, denk aan een pet of hoed.

hoofddeksel dragen tegen teken

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport