Waar moet je opletten bij het kopen van wandelschoenen?

Ben je een fanatiek wandelaar? Of ben je van plan om het wandelen op te pakken? Ben je toe aan nieuwe schoenen en vraag jij je af waar je op moet letten? In dit artikel nemen we meerdere aandachtspunten met je door.

ABCD-systeem

Wandelen kan natuurlijk op heel veel verschillende plekken. Denk aan een wandeling op het asfalt, een mooie bosloop of aan een avontuurlijke wandeling in de bergen. De verschillende soorten wandelingen maakt dat er verschillende soorten schoenen zijn gemaakt. Dit om de eenvoudige reden dat het wandelen op een vlak stuk asfalt niet te vergelijken is met het wandelen op onverharde gronden in de bergen.

Om het juiste type schoen te kopen wordt er gewerkt met een ABCD-systeem. Dit systeem geeft aan welk type schoen het beste bij jouw activiteit past.

Voorheen bestond dit systeem uit 4 categorieën (ABCD) maar na verloop van tijd zijn er twee categorieën tussen gezet waardoor het er zo uitziet:

  • A
  • AB
  • B
  • BC
  • C
  • D

Om je inzicht te geven in de verschillen nemen we de categorieën in het kort met je door:

Categorie A

Wandelschoenen met categorie A zijn in heel veel gevallen lage wandelschoenen. Dit type schoen is perfect voor het wandelen op een vlak en effen terrein. Dus mocht je in Nederland veel over heide, door het bos of over het asfalt lopen dan is dit type schoen voor jou weggelegd.

In principe is dit type schoen te vergelijken met een ‘normale schoen’ maar dan met extra’s. We krijgen dan ook vaak de vraag: ‘waarom zou ik dan een wandelschoen kopen?’ Nou, dat is eenvoudig uit te leggen. Een wandelschoen biedt veel meer stevigheid, grip en ondersteuning. Daarnaast heeft de schoen een veel betere schokdemping waardoor spieren en gewrichten flink worden ontlast.

wandelschoenen kopen

Categorie A/B

Categorie A/B zit precies tussen A en B in. Schoenen uit deze categorie zijn vaak halfhoog of hoog en zijn bedoeld voor heuvelachtige terreinen, denk aan de Belgische Ardennen of aan het landschap in Zuid-Limburg.

Dit type schoen heeft in veel gevallen een hoge schacht. De hoge schacht zorgt voor extra stabiliteit en voorkomt dat je door je enkel gaat. De schoen is mede hierom geschikt voor het lopen op oneffen ondergronden. Het vangt een eventuele misstap op en voorkomt hiermee dat je door je enkels gaat.

Categorie B

Schoenen uit deze categorie zijn klassieke bergwandelschoenen en echte allrounders. De schoen wordt dan ook veel gebruikt voor het lopen in de Alpen en door de Ardennen. Ook voor het wandelen in Nederland kiezen veel lopers voor dit type wandelschoen.

De zool van een categorie B schoen is in vergelijking met schoenen uit categorie A en AB een stuk stijver. Hierdoor verloopt de afwikkeling van de voet iets moeizamer wat als voordeel heeft dat je na een dag wandelen minder vermoeide voetzolen hebt. Dit heeft alles te maken met het feit dat je voetzolen minder drukpunten te verwerken krijgt.

Daarnaast is het gewicht van de schoen een wezenlijk verschil. Een B-schoen is namelijk een stuk zwaarder dan een A-schoen of een AB-schoen.

hoge wandelschoen

Categorie B/C, C en D

Schoenen uit de categorie B/C, C en D zijn doorgaans niet bedoeld voor gewone wandeltochten. Dit type schoen wordt met name gebruikt door bergbeklimmers en alpinisten die zeer uitdagende ondergronden betreden zoals: rotsen, sneeuwvelden en gletsjers.

Waterdichte schoenen

Loop je vaak in de regen of op vochtige ondergrond en ben je de natte voeten helemaal zat? Dan raden we aan om naar waterdichte schoenen te kijken. Waterdichte schoenen laten 0,0 vocht door en zorgen dat je voeten ten alle tijde droog blijven.

Vaak wordt dit gegarandeerd door een membraam dat in de schoen wordt verwerkt. Het bekendste voorbeeld daarvan is Gore-Tex. Dit membraam zorgt dat er geen vocht naar binnen kan maar zorgt er ook voor dat er wel vocht naar buiten kan. Hierdoor kan het transpiratievocht weg en voorkom je zweetvoeten. Zij het dat schoenen zonder dit membraam doorgaans beter ademen dan schoenen met het membraam. We raden aan om de keuze tussen schoenen met een membraam of zonder een membraam heel persoonlijk te houden. Heb jij vaak last van zweetvoeten en loop je alleen maar wanneer het lekker weer is? Dan voldoen schoenen zonder een membraam. Loop je het hele jaar door en stamp je regelmatig door de plassen? Dan is het weer handiger om voor schoenen met een membraam te kiezen.

waterdichte wandelschoenen

Persoonsgebonden

Bij het kopen van een wandelschoen zijn er heel veel punten waar je op moet letten. Echter is het niet slim om je hier blind op te staren. Eén van de belangrijkste punten is namelijk dat de schoen ‘gewoon’ lekker moet zitten. Het kan dus zijn dat goed beoordeelde wandelschoenen met hoge reviews helemaal niet bij jou passen. In dat geval is het slimmer om verder te kijken dan star vast te houden aan de ervaringen van iemand anders.

Maat groter kopen

Een wandelschoen dient altijd een maat groter gekocht te worden. Dit om het eenvoudige feit dat je voeten na een stuk wandelen uitzetten. Het kan voor komen dat wanneer je start met wandelen, je de voorkant van de schoen niet raakt maar wanneer je even onderweg bent je de voorkant van de schoen wel raakt. En dat is iets wat je wandeltocht niet ten goede komt. Je tenen moeten de vrijheid hebben en niet in de verdrukking komen. Hiermee voorkom je blaren en blauwe teennagels.

Let wel: het is ook niet de bedoeling dat je te grote schoenen koopt waarin je voeten schuiven. Je hiel moet stevig in de schoen zitten. Een hiel die beweegt zorgt voor wrijving en dat kan vervelende blaren met zich meebrengen.

Bekende merken

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport