Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Ben je liefhebber van wandelen en wil je graag afvallen? Of wil je graag afvallen en wil je bekijken of wandelen een geschikte vorm van bewegen is? In dit artikel gaan we het hebben over hoeveel calorieën je verbrand tijdens een stevige wandeling.

afvallen door wandelen

Elke vorm van beweging is goed

Laten we vooropstellen dat elke vorm van beweging goed is voor de mens. Fysieke beweging houdt de mens fit en vitaal. Iets wat naarmate je ouder wordt ontzettend veel voordelen met zich meebrengt.

Afvallen en bewegen

Elke vorm bewegen kan je helpen bij het behalen van je afvaldoel. Uiteindelijk is afvallen namelijk relatief eenvoudig. Het draait erom dat je meer energie verbrand dan dat je binnenkrijgt. Dus als je het heel plat slaat, dan is het zo: dat hoe meer energie je verbrand, hoe meer je afvalt (mits je het eten en drinken onder controle houdt).

Bij een stevige wandeling verbrand je energie. Dat betekent dus wandelen zeker kan bijdragen aan het behalen van jouw afvaldoel.

Wandelen beter dan hardlopen

Ondanks het feit dat je met een uur hardlopen meer calorieën verbrand, is wandelen een betere bewegingsvorm om af te vallen. Dit heeft te maken met hetgeen wat je verbrand. Tijdens het hardlopen verbrand je voornamelijk koolhydraten. Bij wandelen is gebleken dat de calorieën die je verbrand afkomstig zijn uit vet.

En dat is precies wat je wilt. Je wilt namelijk graag die overtollige kilo’s af. Kilo’s die bestaan uit vet.

calorieen verbranden wandelen

Verbranding calorieën

Het is moeilijk om aan te geven hoeveel calorieën je verbrand tijdens een wandeling. Dit omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Zo verbrand een vrouw doorgaans minder calorieën dan een man. Dit heeft alles te maken met het feit dat een man doorgaans zwaarder is. En zwaardere mensen verbranden in vergelijking met mensen van minder gewicht meer calorieën.

Ook de intensiteit van de wandeling is van grote invloed. Het maakt nogal een verschil als je aan het slenteren bent in een winkelstraat of actief aan het wandelen ben in het bos. Je lichaam wordt tijdens het slenteren in een winkelstraat aanzienlijk minder aan het werk gezet dan tijdens een actieve en flinke wandeling. Hierdoor verbrand je meer calorieën.

Indicatie

Om je toch een indicatie te geven, gaan we in onderstaande tabel uit van verschillend gewicht en verschillende wandel intensiteiten:

Wandeling van een uur 60 kg 70 kg 80 kg 90 kg
Lange intensiteit 50 55 62 70
Gemiddelde intensiteit 65 77 90 103
Hoge intensiteit 85 100 115 132

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport