Hoe onderhoud je wandelschoenen?

Ben jij een fanatiek wandelaar en ben je benieuwd hoe jij je schoenen moet onderhouden? Heb je een paar wandelschoenen en vraag jij je af hoe je deze het beste kunt verzorgen? In dit artikel gaan we daar verder op in.

onderhoud wandelschoenen

Veel te verduren

Wandelschoenen hebben doorgaans veel te verduren. Ze worden veel gebruikt in allerlei omstandigheden. Zo krijgen de schoenen o.a. te maken met hitte, regen, zout en modder. Dingen waar de schoenen normaliter tegen kunnen, zij het dat je ze daarna wel moet onderhouden. Zonder onderhoud zal het comfort van de wandelschoen achteruitgaan en zal de levensduur ervan flink afnemen.

Verwijder je veters en inlegzolen

Voordat je met het onderhoud van de schoen begint is het belangrijk om eerst je veters en inlegzolen te verwijderen. Maak deze vervolgens schoon met water en een borstel. En zorg dat beide goed droog zijn voordat je ze weer in de schoenen stopt.

Het verwijderen van de veters en inlegzolen heeft nog een voordeel. Zo heb je geen belemmering meer waardoor je overal goed bij kunt. Hierdoor wordt het onderhouden van wandelschoenen een stuk eenvoudiger.

Schoonmaken van de schoen

Een belangrijk onderdeel bij het onderhouden van wandelschoenen is het schoonmaken van de schoen. Het is belangrijk om eerst de buitenkant van de schoen goed te reinigen. Doe dit met lauw water en een zacht borsteltje. Verwijder alle viezigheid van de zool en het bovenwerk.

Zodra je de buitenkant gedaan hebt is het raadzaam om te kijken of de binnenkant van de schoen ook aan een schoonmaakbeurt toe is.

Mocht dit het geval zijn maak de binnenkant dan schoon met lauw water en een klein beetje zeep. Doe dit ten alle tijde met de hand. Het is sterk af te raden om de schoenen in de wasmachine te stoppen. Dit vanwege het eenvoudige feit dat de schoenen hiervan beschadigen.

outdoor schoenen onderhouden

Schoenen laten drogen

Zodra de schoenen van binnen en buiten mooi schoon zijn is zaak om ze te laten drogen. Het is belangrijk om te weten dat het drogen niet bij een warmtebron dient te gebeuren. Dus het drogen van wandelschoenen met een föhn, vol in de zon of op een kachel is sterk af te raden. Het leer zal hierdoor beschadigen en de lijm in de schoen kan hierdoor loslaten.

Zodra je de schoen laat drogen is het belangrijk om de schoen helemaal open te zetten. Haal hierbij ook de tong van de schoen naar buiten. Stop vervolgens de schoenen vol met kranten en zet ze neer op een droge plek met kamertemperatuur.

De kranten die je in de schoen stopt zorgen ervoor dat de schoenen eerder droog zijn. Dit omdat het krant papier het aanwezige vocht absorbeert. Mocht je nou GoreTex schoenen hebben stop er dan in plaats van krantenpapier, wc-papier of keukenpapier in. Hiermee voorkom je dat de inkt op het krantenpapier in het GoreTex membraan gaat zitten. Je voorkomt hiermee verstopping waardoor de functies van het membraan gewaarborgd blijven.

Het verzorgen van de schoen

Zodra de schoenen van binnen en buiten goed droog zijn is het zaak om ze te verzorgen. Te beginnen met het impregneren van de schoen. Het impregneren van de buitenkant van de schoenen zorgt ervoor dat de schoenen minder vatbaar zijn voor vocht en vuil. Door dit regelmatig te doen blijven de schoenen langer goed en verleng je de levensduur met enkele jaren.

Mocht je nou met grote regelmaat in vochtige en natte omgevingen wandelen. Dan adviseren we je om de schoen te behandelen met wax crème. Let wel, smeer de schoen nooit in met olie of vet. Dit omdat je de poriën hiermee sluit waardoor de schoen niet meer kan ademen.

Zodra je bovenstaande stappen nauwkeurig en één voor één hebt doorlopen is zaak om de schoenen op een droge en goed geventileerde plaats te bewaren.

Misschien vind je dit ook interessant?