Wat zijn de voordelen van nordic walking?

Ben je een fanatiek wandelaar en vraag jij je af wat de voordelen zijn van nordic walking? Wil je beginnen met wandelen en verken je de verschillende mogelijkheden? In dit artikel gaan we inhoudelijk in op de voordelen van nordic walking.

nordic walking

Wat is nordic walking?

Nordic walking is in Finland ontstaan en bedacht door een stel langlaufers die ook in de zomermaanden wilden trainen. De sport is een actieve en intensieve wandelvorm waarbij je een groot deel van het lichaam traint.

Van buitenaf lijkt het erop dat het alleen wandelen met een paar stokken is. Maar het tegendeel is waar. Nordic walking is een technische wandelvorm die je echt onder de knie moet krijgen.

Nordic walking zit een beetje tussen wandelen en hardlopen in en is een effectieve calorieverbrander. Naar schatting wordt er zo’n 400 calorieën per uur verbrand. Iets wat bij sportief wandelen op 280 calorieën zit. Uiteraard is dit een inschatting en afhankelijk van meerdere factoren maar het geeft wel duidelijk het verschil tussen ‘normaal’ wandelen en nordic walking aan.

Daarnaast werkt deze bewegingsvorm verkwikkend voor spieren in de nek, schouders en de bovenrug. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien je bij deze bewegingsvorm continue de armen in beweging hebt. Daardoor versterk je deze spieren en zorg je voor een betere doorbloeding. Beiden gunstig voor vervelende klachten en/of blessures.

wat is nordic walking

Wat zijn de voordelen van nordic walking?

Nordic walking heeft meerdere voordelen. Om je inzicht te geven sommen we er een paar voor je op:

Kleine kans op blessures

Nordic walking is een sport waarbij de kans op blessures relatief klein is. De sport is dan ook ongekend populair bij ouderen en sporters/hardlopers die in het verleden (ernstig) geblesseerd zijn geraakt.

Goed voor je gezondheid

Laten we vooropstellen dat elke vorm van beweging goed voor je is. Of je nu gaat hardlopen, tennissen of wandelen. Sporten en bewegen is ten alle tijde goed voor je. En dat is bij nordic walking niet anders.

Veel spieren in gebruik

Onderzoekers hebben geconstateerd dat je bij nordic walking zo’n 90% van de spieren gebruikt. Dat wil zeggen dat de sport een full body training is waardoor je snel in shape raakt.

Hoog calorieverbruik

Nordic walking is een actieve bewegingsvorm die je kan helpen bij het afvallen. Bij het beoefenen van de sport verbrand je meer energie dan bijvoorbeeld bij actief en sportief wandelen. Hoeveel calorieën dat zijn? Dat is moeilijk aan te geven. Dat is o.a. afhankelijk van de intensiteit en van je huidige lichaamsgewicht. Doorgaans is het zo dat hoe zwaarder je bent hoe meer calorieën verbrand. Maar om je inzicht te geven hebben we onderstaand tabel voor je opgezet.

60 minuten 60 kg 70 kg 80 kg 90 kg
375 calorieën 430 calorieën 500 calorieën 560 calorieën

actieve bewegingsvorm

In de buitenlucht

Tegenwoordig leven mensen voornamelijk binnen. En dat is eigenlijk helemaal niet gezond. Een mens is gemaakt om buiten te zijn. Daarnaast is de buitenlucht doorgaans een stuk gezonder dan de lucht binnen.

Bij het beoefenen van de sport nordic walking ben je genoodzaakt om naar buiten te gaan. Absoluut een groot pluspunt ten opzichte van bijv. fitness of andere indoorsporten.

Minder belasting en meer stabiliteit

Het lopen met de poles biedt steun en stabiliteit. Daarnaast verminder je de door het lopen met de poles de belasting op knieën, heupen, enkels en je wervelkolom. Het sporten is hierdoor langer vol te houden en een stuk comfortabeler dan bijv. hardlopen.

Onderhouden van sociale contacten

Het leuke aan de sport is dat je het met meerdere mensen kunt beoefenen. Hierdoor kun je tijdens het bewegen je sociale contacten onderhouden. Daarnaast heb je hierdoor een stok achter de deur waardoor je de activiteit minder snel zal overslaan.

Relevante producten

  • Nordic walking stokken 
  • Wandelsokken
  • Wandelschoenen 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport