Rode vlekken op het been

Ben jij een fanatiek wandelaar en heb jij rode vlekken op je been? Vraag jij je af waar die rode vlekken vandaan komen en wat je hieraan kan doen? In dit artikel gaan we er verder op in!

rode vlekken been

4- daagse benen, asfaltbrand of golfersbenen

Als je naar de benen van wandelaars van de Nijmeegse Wandel 4-daagse kijkt, dan zie je ontzettend veel rode vlekken op de benen. Deze vlekken ontstaan in veel gevallen tijdens warme en zonnige dagen. Het euvel is heel vervelend en wordt ook wel 4-daagse benen, asfaltbrand of golfersbenen genoemd.

De oorzaak van rode vlekken

Het hebben van rode vlekken op de benen kan verschillende oorzaken hebben, we nemen ze met je door:

Uitslag van de warmte

Tijdens het wandelen of een andere activiteit warmt je lichaam op. Deze warmte raak je kwijt door te zweten. Nu kan het zijn dat je poriën verstopt zitten. Op het moment dat dit het geval is kan het lichaam de warmte moeilijk verwerken waardoor er warmte plekken en rode vlekken ontstaan.

Allergie

De rode vlekken kunnen ook duiden op een allergische reactie. De oorzaak hiervan kan heel erg uiteenlopen. Het kan zijn dat je een zonneallergie hebt maar het kan ook zijn dat je allergisch reageert op de kleding die je aan hebt.

Op het moment dat je denkt dat je het gaat om een allergische reactie, is het belangrijk om de omstandigheden waarin je loopt aan te passen. Op die manier achterhaal je het probleem en kun je vanaf dat moment klachtenvrij doorlopen.

rode vlekken en rode plekken

Asfaltbrand

Loop je vaak op het asfalt? Dan kun je ook last hebben van asfaltbrand. Asfalt kan tijdens warme dagen ontzettend heet worden. Deze hitte zorgt er ook voor dat je lichaam (met name je onderbenen) extreem warm wordt. Deze warmte is voor het lichaam niet te verwerken waardoor de rode vlekken ontstaan.

Het heeft in dat geval geen zin om je in te smeren met zonnebrand. Dit omdat de plekken niet ontstaan door UV-straling maar puur en alleen door hitte. Mocht dit de oorzaak zijn dan raden we aan om een lange broek aan te trekken. Hierdoor komt de huid minder in contact met de warmte en zal de reactie op het lijf afnemen.

Bloedvaten

Een andere optie is dat er irritatie ontstaat in de kleine bloedvaten van je benen. Dit zie je met name bij wat oudere wandelaars en golfers terugkomen. Vandaar ook de term ‘golfersbenen’.  Op het moment dat je wandelt heb je te maken met een hoge druk in de aderen van je onderbenen. Hierdoor neemt de doorlaatbaarheid van de bloedvaten toe waardoor er rode plekken ontstaan. In veel gevallen ontstaan deze plekken net boven de rand van de sok.

Onder de sok doet dit zich minder snel voor, dit omdat een sok normaliter tegendruk veroorzaakt, hierdoor krijgen rode vlekken geen kans. Om de kans nog kleiner te maken raden we aan om hoge compressiesokken te dragen. Deze sokken bieden nog meer tegendruk waardoor de kans nog kleiner wordt.

Wat te doen tegen rode vlekken op benen?

Veel lopers vragen zich af wat ze tegen die rode vlekken kunnen doen. Bovenstaand nemen we al een aantal oplossingen met je door, zoals: dragen van een lange broek, dragen van compressiekousen en alert zijn op hetgeen wat je aanhebt of opsmeert. Mocht dat niet helpen dan hopen we dat onderstaande tips je wel kunnen helpen:

  • Drink voldoende water
  • Zorg dat schoenen en sokken niet te strak zitten
  • Tips van wandelaars: experimenteer met zonneblaasjes gel, zinkzalf of Urtizon

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport