Wandelrugzak kopen: waar moet je op letten?

Ben je een fanatiek wandelaar en toe aan een wandelrugzak? Is je huidige wandelrugzak versleten en ben je van plan om een nieuwe te kopen? Weet je niet waar je op moet letten maar wil je wel een goede aankoop doen? In dit artikel nemen we meerdere tips en aandachtspunten met je door.

wandelrugzak

Man of vrouw

De lichaamsbouw van een vrouw is niet te vergelijken met die van een man. En daarom zijn er steeds meer ontwikkelaars tot het inzicht gekomen dat er een speciale mannen rugzak en een speciale vrouwen rugzak moet komen. Dit heeft als voordeel dat de drukplekken en banden op gunstige plekken zitten waardoor het lopen met een rugzak ineens een stuk comfortabeler wordt.

Grote van de wandelrugzak

Wandelrugzakken zijn er in allerlei verschillende maten. Er zijn rugzakken van 15 liter maar er zijn ook rugzakken van 50 liter of meer. Het is verstandig om de grote van de rugzak af te laten hangen van de activiteit die je op de planning hebt staan. Je kunt je voorstellen dat je bij een meerdaagse trekwandeling meer spullen en ruimte nodig bent dan bij een wandeling van één dag.

waar op letten kopen wandelrugzak

Schouderbanden

Zodra je een wandelrugzak koopt raden we je aan om de rugzak te passen. Belangrijk is om dan op de schouderbanden te letten. Wat je wilt voorkomen is dat de schouderbanden te breed of te dun zijn. Een te dunne band snijdt namelijk in je vel. Maar een te brede band is daarentegen weer veel te warm. Kies daarom een rugzak die daar precies tussen in zit.

Borstband

Met de borstband bedoelen we dat kliksysteem dat voor je borst zit. Sommige mensen vinden het er raar uitzien. Maar veel wandelaars zweren erbij. De rugzak blijft hierdoor namelijk beter zitten en het gewicht van de rugzak komt meer tegen de rug aan te liggen. Bij het kopen van een wandelrugzak is het van belang dat de borstband in hoogte verstelbaar is. Hierdoor kun je het kliksysteem aanpassen en de lengte van jouw torso.

Vakjes en functies

Het is belangrijk om vooraf te bepalen wat je handig vindt aan een tas en wat niet. Er zijn namelijk oneindig veel mogelijkheden. We nemen een paar met je door zodat je goed voorbereid op pad gaat:

  • Wil je een opbergvakje in de heupgordel?
  • Moet er plek zijn voor een fles drinken aan de zijkant van de tas?
  • Vind je een geïntegreerde regenhoes handig?
  • Zijn er bevestiging lussen voor wandelstokken of nordic-walking stokken nodig?
  • Wil je eenvoudig je slaapzak of slaapmat kunnen opbergen?

Leestip: het verschil tussen een wandelstok en een nordic walking stok

Kies voor kwaliteit

Over het algemeen koop je een wandelrugzak of een trekking rugzak niet voor één keer of één week. Vaak is het een product die veel gebruikt wordt. Daarom raden we ook aan op een kwalitatief goede rugzak aan te schaffen. Je betaalt op het begin wat meer maar je hebt er ook veel langer plezier van.

Goed beoordeelde rugzakken

  • Rugzakken van the Nortface
  • Rugzakken van Nomad
  • Rugzakken van BeeFree

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport