EHBO-set voor wandelaars

Ben je een fanatiek wandelaar of een beginnend wandelaar? Wil je graag goed voorbereid op pad en ben je zodoende opzoek naar een EHBO-set voor wandelaars? In dit artikel nemen we een paar praktische tips en de belangrijkste EHBO-producten met je door.

wandele hbo set

Standaard EHBO-set

Vaak krijgen we de vraag: waarom voldoet een standaard EHBO set niet? En het antwoord daarop is eigenlijk vrij simpel. Allereerst is het zo dat je als wandelaar niet te veel ballast mee wilt nemen. Daarom is het belangrijk om alleen het hoognodige mee te nemen. Daarnaast is het zo dat er in een standaard EHBO-set ook producten zitten die je tijdens een wandeling niet nodig bent. Denk bijvoorbeeld aan een brandwondkompressen. Echter is het ook zo dat er soms het nodige mist. Denk aan praktische wandelproducten zoals bijvoorbeeld een tekentang.

Ons advies is dus om kritisch te kijken naar je EHBO set. Wat mag eruit? En wat moet er beslist in?

Desinfectie

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De kans dat je valt of ergens achter blijft haken is dan ook zeer reëel. In dat geval is het belangrijk om de wond goed te ontsmetten. Desinfectiemiddel mag dan ook niet ontbreken in een EHBO wandel set.

Pleisters en dergelijke

Nadat je het wondje hebt gedesinfecteerd moet je deze beschermen tegen vuil en viezigheid. Dit kan met heel veel verschillende producten. Denk aan pleister, gaas, verband en verbandspray.

Zwaluwstaartjes

Zodra je een diepe snede in je huid hebt is het aan te raden om een zwaluwstaartje te gebruiken. Deze weet de wond namelijk te sluiten waardoor de kans op een vervelend litteken een stuk kleiner is. Daarnaast bevordert het de genezing waardoor je eerder van het ongemak af bent.

Tekentang

Een tekentang mag absoluut niet ontbreken. En al helemaal niet als je vaak in de berm en/of in het bos aan het wandelen bent. Een teek zuigt het nodige bloed van je op en verspreidt de ziekte van lyme. Het is dan ook van belang om die vervelende beestjes zo snel mogelijk te verwijderen.

Pincet

Een pincet is altijd handig. Denk maar eens aan situaties waarbij je een splinter of doorn in je hand hebt. Met een pincet trek je deze er eenvoudig uit waardoor je met veel plezier je wandeling kunt voortzetten.

Paracetamol

Bij hoofdpijn of andere soorten pijn zijn ontstekingsremmers en pijnstillers erg welkom. Neem daarom een doosjes paracetamol mee. Het zorgt ervoor dat je ook plezier hebt in het restant van je wandeling.

Reddingsdeken

Een redding deken klinkt misschien overbodig. Maar het tegendeel is waar. Stel er gebeurt iets waardoor je flink onderkoeld raakt. Dan is een reddingsdeken ideaal, deze werkt namelijk isolerend waardoor je goed beschermd bent tegen allerlei verschillende weerstypen.

Overig

Het hebben van blaren of het verzwikken van een enkel zijn typische wandel blessures of klachten. Daarom is het goed om hier het nodige voor mee te nemen, denk aan:

  • Sporttape: voor het inwikkelen van de gezwichte enkel
  • Coolpack: om het opzetten van de enkel te verminderen
  • Blaarpleisters: om opkomende blaren tegen te gaan
  • Steriele naald of blarenprikker: om blaren mee door te prikken

Misschien vind je dit ook interessant?