Wat is een normaal wandeltempo?

Ben je een fanatiek of beginnend wandelaar en vraag jij je af wat een normaal wandeltempo is? Wil je weten of het tempo wat jij wandelt laag, gemiddeld of hoog is? In dit artikel gaan we er verder op in!

normaal wandeltempo

Gemiddelde wandeltempo

Het gemiddelde wandeltempo van een volwassenen persoon ligt tussen de 4 en 5 kilometer per uur. Zij het dat getrainde wandelaars doorgaans een hoger tempo aanhouden. Zij halen vaak snelheden van 6 of zelfs 7 kilometer per uur. Dat is behoorlijk rap. Zeker als je nagaat dat het gemiddelde hardlooptempo op 11 kilometer per uur ligt.

Tempo verhogen

Wil je graag een hogere wandelsnelheid lopen? Maar heb je geen idee hoe je dit bereiken moet? Onderstaand nemen we een aantal handige tips met je door.

Korte wandelingen

Eén van de belangrijkste tips voor het verhogen van je wandeltempo is het lopen van korte wandelingen op het gewenste wandeltempo. Het houdt dus in dat je korter wandelt dan dat je normaal doet, echter zal de wandeling wel redelijk intens zijn. Dit omdat je een hogere snelheid aanhoudt.

wandeltempo verhogen

Wandelschema

Op het internet zijn doorgaans genoeg wandelschema’s te vinden. In onze ogen is het gebruik van een wandelschema altijd een goed idee. Althans, als je een wandelschema kiest die past bij jouw situatie.

Het voordeel van een wandelschema is dat je jouw snelheid of afstand gericht aan het opbouwen bent. Hiermee haal je eerder jouw doel, weet je wat je aan het doen bent en is de kans op blessures of overbelasting het kleinst.

Train verantwoord

Het is heel belangrijk om verantwoord te trainen. Dat betekent dat je niet vanuit het niets lange afstanden of hoge snelheden moet aanhouden. Het is raadzaam om dit rustig op te bouwen. Hierdoor houdt je het plezier en beperk je de kans op overbelasting of een vervelende blessure.

Misschien vind je dit ook interessant?