Smash oefenen: hoe verbeter ik mijn smash?

Ben jij een fanatiek volleyballer en wil je graag de smash oefenen? Of ben je beginnend volleyballer en wil je graag stappen maken in je ontwikkeling. In dit artikel geven we tips als het gaat om het verbeteren van de smash.

Wat is een smash?

De term ‘smash’ wordt bij volleybal, badminton en tennis gebruikt. Zodra de bal zich op redelijke hoogte bevindt en de bal bovenhands, hard en naar beneden richting de speelhelft van de tegenstander wordt geslagen, wordt er gesproken van een smash.

Het uitvoeren van een smash is technisch lastig maar zodra deze goed wordt uitgevoerd is die vrijwel niet te verdedigen.

Kies de juiste positie

Bij het uitvoeren van een smash is de timing heel belangrijk. Timing begint bij het kiezen van de juiste positie. Dit is heel belangrijk aangezien je wilt voorkomen dat de bal te veel achter je komt, te veel voor je komt of te dicht tegen je lijft komt. Hierdoor wordt het namelijk moeilijker om de bal vol in de kern te raken. Daarnaast verspilt je krachten die je beter kunt gebruiken bij het inzetten van een krachtige slag.

De bal in de kern raken

Het is van belang om de bal in de kern te raken. Maak je hand dus groot en zet deze goed achter het midden van de bal. Voor een krachtige slag is het aan te raden om de bal met het midden van je hand (handpalm) te slaan.

De bal nawijzen

De bal nawijzen tijdens een smash is ontzettend waardevol. Doe je het niet dan hou jij je al vroegtijdig in waardoor de bal minder snelheid meekrijgt. Op het moment dat je wel nawijst, hou jij je niet in en profiteer je van de volledige armzwaai. Hierdoor gaat de bal veel meer vaart mee waardoor die lastig te verdedigen is.

volleybal smash

Timing

We hebben het in het kort al even over timing gehad. De timing is bij een volleybalsmash ontzettend belangrijk. De kunst is om de bal te slaan wanneer deze nog hoog in de lucht hangt. Echter is het niet de bedoeling dat je te vroeg slaat omdat het dan bijvoorbeeld moeilijk is om de bal in de kern te slaan of de bal na te wijzen.

Maar het is ook niet de bedoeling dat de bal te laag komt. Dit omdat je dan een ‘vlakkere’ bal terugslaat die minder snel naar de grond gaat. Dit soort ballen zijn makkelijker te verdedigen waardoor de kans bestaat dat de tegenstander deze weer over het net werkt.

Laten we vooropstellen dat het timen een ontzettend moeilijk onderdeel is. We raden aan om vooral heel veel te oefenen. Probeer bij het oefenen je te focussen op de bal te houden. Zodra je de bal continue in het vizier houdt weet je wat deze gaat doen en kun je hierop anticiperen.

Hoger leren springen

Hoe hoger je springt hoe hoger je de bal kunt verwerken. Daarom raden we je aan om altijd op je sprongkracht te blijven trainen. Dat is niet alleen handig voor een goed uitgevoerde smash maar bijvoorbeeld ook voor het uitvoeren van een goed blok.

Leestip: hoe leer ik hoger springen?

Veel gekochte volleybal producten

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport