Wat is een golfbrevet?

Een golfbrevet, ook wel een golfvaardigheidsbewijs, is een persoonlijk document dat dient als bewijsstuk dat een speler de regels en eisen van het golfen weet. Daarnaast toont het document aan dat een speler de basisvaardigheden van het spel onder de knie heeft en dus verantwoord de baan op kan gaan. Op vele golfbanen in Nederland wordt een golfbrevet als vereiste gesteld om te mogen spelen. Wil jij alles weten over een golfbrevet en hoe je die kan bemachtigen? In dit artikel vertellen we het aan je.

golfbrevet

Oorsprong

Voor april 2012 moesten golfspelers een proeve van bekwaamheid en een vaardigheidstest succesvol afronden alvorens zij zich mochten melden op de golfbaan. Dit systeem werkte niet goed genoeg en zorgde voor onveilige en onduidelijke situaties. Hierdoor is besloten om veranderingen aan te brengen. Tegenwoordig moeten golfspelers, op veel banen, een golfbrevet bemachtigen. Dit doen zij door een golfregelexamen succesvol te voltooien en een praktisch examen te halen. Het praktische examen bestaat uit het lopen van een Qualifying kaart over 9 of 18 holes.

Golfregel examen

Het golfregel examen wordt afgenomen onder het toezicht van een examinator en bestaat uit een schriftelijke multiplechoicetest van 30 vragen. Hiervoor heeft de examenkandidaat een uur de tijd. Door 23 van de 30 vragen juist te beantwoorden behaalt de kandidaat een voldoende voor het examen. De vragen van het examen gaan over de regels, wat te doen in bepaalde situaties en over de etiquette die gelden in de golfwereld. Wanneer het examen met een voldoende is afgerond blijft dit bewijs voor altijd geldig. Het is tijdens het examen niet toegestaan om hulpmiddelen zoals boeken te gebruiken.

Het examen wordt doorgaans schriftelijk afgerond, maar kan in speciale situaties ook mondeling worden afgedaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld indien:

– De kandidaat al twee maal gezakt is
– De kandidaat jonger dan 14 jaar oud is
– De kandidaat de Nederlandse taal niet machtig is

Ook andere uitzonderingen zijn mogelijk, maar worden per individu bekeken.

golfvaardigheidsbewijs halen

Praktisch examen

Zoals gezegd bestaat het praktische examen uit het lopen van een Qualifying kaart over 9 of 19 holes. Hierbij wordt gespeeld met handicap 54. Er hoeft hier geen examinator bij aanwezig te zijn, maar wel een marker met minimaal Clubhandicap 54. In deze golfronde dient de kandidaat minimaal 18 punten over 9 holes of 36 punten over 18 holes te scoren.

Hoe haal ik mijn golfbrevet?

Het halen van een golfbrevet kan in Nederland op verschillende plekken. Vaak worden cursussen aangeboden waarbij de kandidaat binnen twee dagen is geslaagd en zijn golfbrevet kan bemachtigen. Hoe deze dagen worden ingedeeld en de prijs van de cursus verschilt per locatie. Vergelijk dus verschillende cursus goed met elkaar en maak een weloverwogen keuze.

Misschien interessant?

golfclubs