Hoe hoog is een volleybalnet

Ben jij sportliefhebber en ben je benieuwd hoe hoog een volleybalnet is? Of ben je van plan om een volleybalnet aan te schaffen en wil je weten op welke hoogte je deze moet afstellen? In dit artikel gaan we eropin.

hoogte bij volleybal

Verschil beachvolleybal en zaalvolleybal

Er wordt wel eens gedacht dat een beachvolleybal net lager of hoger is dan een zaalvolleybal net. Maar dat is niet zo. De officiële nethoogte van een zaalvolleybal net is voor dames en heren gelijk aan de hoogte van een beachvolleybal net.

Opmeten van de hoogte

Bij het meten van een volleybalnet moet je uitgaan van de bovenkant van het net. Dus het gaat niet om de afstand tussen de grond en de onderkant van het net. Maar het gaat om de afstand tussen de grond en de bovenkant van het net.

Doe je dit andersom dan hangt het net een stuk hoger en zal het lastiger zijn om het volleybalspel te spelen. Moet er wel bij gezegd worden dat het in veel gevallen niet eens kan. Dit vanwege het feit dat de bevestigingspalen dit niet toelaten.

hoogte net heren, dames en kinderen

Hoe wordt het net gemeten?

Of het net op de juiste hoogte hangt wordt bepaald met een meetlat. Men begint te meten in het midden van het net. Ook de zijkanten van het net worden opgemeten. Deze moeten namelijk precies gelijk zijn. Daarnaast zakt het net natuurlijk iets door waardoor het net aan de zijkanten hoger is dan in het midden. Dit mag ook maar het verschil mag niet meer dan 2 centimeter boven de officiële hoogte uitkomen.

Hoogte van het net bij vrouwen en heren

De officiële hoogte van het volleybalnet hangt bij vrouwen op 2.24 meter.  Bij mannen hangt het net 19 centimeter hoger waardoor de officiële hoogte uitkomt op: 2.43 meter.

Hoogte van het volleybalnet bij kinderen

Logischerwijs hangt het volleybalnet bij kinderen lager. Dit vanwege het simpele feit ze anders het volleybalspel niet kunnen spelen. Bij jeugdvolleybal zijn er verschillende nethoogtes. De hoogte wordt afgestemd op de leeftijd van de spelers en speelsters.

  Jongens Meisjes
12 jaar en jonger 2,00 meter 2,00 meter
14 jaar en jonger 2,12 meter 2,12 meter
16 jaar en jonger 2,24 meter 2,24 meter

Hoogte van het net bij zitvolleybal

Bij zitvolleybal is het net nog een stukje lager. Daar hangt het net bij vrouwen op 1.05 meter hoog en bij mannen op 1.15 meter.

Goed beoordeelde volleybal netten

  • Funtec Beachvolleybal 
  • Amigo Beachvolleybalnet Professioneel
  • Funtec Beachvolleybal Pro Beach Set 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport