Wat is appelleren?

Ben je een groot sportfanaat en kijk je op dit moment voetbal? Hoor je commentatoren en experts het hebben over appelleren? Heb je geen idee wat dit betekent, maar ben je hier wel benieuwd naar? In dit artikel schrijven we erover!

wat bedoelen ze met appelleren

In meerdere sporten

Appelleren is geen term die alleen binnen het voetbal voorkomt. Ook binnen het volleybal en veel andere sporten zien we spelers of speelsters, soms tot aan het hysterische toe, fanatiek appelleren. Maar wat is dit nou precies?

Wat is appelleren?

Met appelleren wordt bedoeld dat je de scheidsrechter attendeert op hetgeen wat er gebeurd is. Stel je krijgt een rotschop van de tegenstander en scheidsrechter fluit niet, dan kun je door te appelleren de scheidsrechter hierop wijzen. In veel gevallen werkt dit niet, dit omdat veel scheidsrechters logischerwijs alleen afgaan op hun eigen interpretatie. In het volleybal zien we bij twijfelachtige situaties over of een bal nou in of uit is, vaak beide teams juichen. Ook dit is om de leidsman of -vrouw te verwarren. Indien het niet werkt schaadt het niet, wanneer het wel werkt levert het vaak direct iets op. Of het wel fair-play is en of men het niet hinderlijk vindt dat laten we aan jou over.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Björn Kuipers (@bjorn.kuipers)

Definitie

De definitie van appelleren is vrij eenvoudig. Het betekent namelijk dat je beroep op iemand doet, dat je iemand of iets oproept, dat je de steun van iemand vraagt, dat je in hoger beroep gaat of dat jij je niet neerlegt bij een gemaakte beslissing.

Je probeert de scheidsrechter dus te weerroepen en legt een her verzoek bij de scheidsrechter neer.

Beslissingen die al genomen zijn zullen niet meer worden teruggedraaid, maar wanneer de scheidsrechter nog twijfelt dan is het misschien met het appelleren te overtuigen. Indien dit niet het geval is kan het zijn dat je de volgende keer wel voordeel haalt van je verzoek.

Aanbevolen artikel: tips voor scheidsrechters

Lastig voor een scheidsrechter

Een scheidsrechter kan logischerwijs niet alles zien. Dat is iets wat het vak heel erg moeilijk maakt. Zeker wanneer je een speler hebt die heel overtuigend appelleert. Je kunt hierdoor gaan denken dat je iets ernstigs over het hoofd hebt gezien.

Als scheidsrechter is het zaak om daar niet te lang bij stil te staan. Dit omdat je het vervolg van de wedstrijd nog fluiten moet. Een tip voor scheidsrechters: Denk je dat je een foute inschatting hebt gemaakt? Probeer niet te compenseren. Dan loop je het risico dat je niet één, maar twee of meer fouten gaat maken. Ga door alsof er niks gebeurt is en geef na afloop je fout ruiterlijk toe.

Appelleren: hoe doe je dat?

Ben je benieuwd hoe appelleren er binnen het voetbal uitziet? We sommen een paar voorbeelden voor je op:

  • Heel hard schreeuwen
  • Naar de scheidsrechter toe rennen/lopen om gesprek aan te gaan
  • Handgebaren naar de scheidsrechter
  • Wijzen naar de plek waar je bent geraakt
  • Kaartgebaar maken

Misschien vind je dit ook interessant?