Tips voor scheidsrechters

Sta jij tijdens een intens voetbalwedstrijdje regelmatig met een scheidsrechter fluit in de mond? Of ben je van plan om hiermee te starten? In dit artikel nemen we een paar praktische scheidsrechter tips met je door.

tips scheidsrechters

Zorg dat je goed fit bent

Fitheid is voor een scheidsrechter van ongekend belang. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is het belangrijk dat je de wedstrijd kunt volhouden. Maar daar blijft het niet bij. Naast dat je het lichamelijk volhoudt moet je ondertussen ook nog de goede keuzes kunnen maken. Voor je lichaam en hersenen is het lastiger om goede keuzes te maken wanneer je maximaal in het rood zit.

Daarnaast wil je bepaalde duels zo goed mogelijk beoordelen. Het is daarbij van belang om bovenop de situatie te staan. Scheidsrechters die fit zijn kunnen hier beter en makkelijker aan voldoen dan scheidsrechters die niet fit zijn.

Bereid je goed voor

Bij vrijwel alles zegt men: “een goede voorbereiding is het halve werk.” En dat is bij het scheidsrechter zijn niet anders. Uiteraard moet je de als scheidsrechter de basisvoorwaarden voor elkaar hebben. Voorbeelden hiervan zijn: op tijd op het sportpark aankomen, alle materialen meehebben (fluit, notitieblok, geschikte kleding en schoenen, rode en gele kaarten). Daarnaast is het aan te raden om op de hoogte te zijn van de ploegen die tegen elkaar spelen. Hierdoor heb je inzicht in het belang van de wedstrijd en kun je inschatten wat er komen gaat.

bereid je goed voor

Sta open voor opbouwende kritiek

Als scheidsrechter heb je vaak veel te verduren. Mensen aan de kant, spelers maar ook trainers hebben al snel een mening over jouw beslissingen. Het is slim om dit tijdens de wedstrijd volledig links te laten liggen. Jij bent eindverantwoordelijk en moet op het moment suprême soms hele impopulaire beslissingen nemen. Dat betekent natuurlijk niet dat je alles goed doet. Daarom is het verstandig om met een open houding feedback te vragen zodat jij jezelf in de loop der tijd verbeteren kan.

Wees jezelf

Laten we vooropstellen dat je niet verschrikkelijk autoritair hoeft te zijn om een wedstrijd in goede banen te leiden. Het aannemen van een rol is sowieso niet wenselijk. Doorgaans krijgt een scheidsrechter veel meer begrip wanneer hij zichzelf is. Een open en eerlijke houding wordt doorgaans ook erg gewaardeerd.

Verder willen we je de tip meegeven om niet te veel aan je zelf te twijfelen. Zoals gezegd zijn er altijd mensen die het niet met je eens zijn. Deze onvrede en kritiek spuwen ze vaak vrij ongecontroleerd in het rond. Maar die onvrede komt vaak voort uit emotie en fanatisme en zegt niks over de beslissing die jij hebt gemaakt.

Fluit hard

Met name beginnend scheidsrechters hebben wel eens de neiging om zachtjes te fluiten. Vaak komt dit voort uit onzekerheid. Ze willen niet op de voorgrond staan. Maar het is goed om te weten dat dit niet bijdraagt aan je imago. Een scheidsrechter die duidelijk en verstaanbaar fluit komt veel zekerder over waardoor spelers ook eerder beslissingen van je zullen aannemen.

Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat wanneer jij fluit je niet op de voorgrond staat. Een scheidsrechter hoort bij het voetbal en er is niemand die raar opkijkt wanneer er gefloten wordt.

blaas duidelijk

Durf beslissingen te nemen

Spelers en trainers vinden het doorgaans prettig dat een scheidsrechter beslissingen durft te nemen. Ons advies is om dit ook te doen. Twijfelen leidt vaak tot niets en kan voor veel onrust zorgen. Daaraan toevoegend is het zo dat wanneer je geen beslissing maakt je ook een beslissing maakt. Maar in veel gevallen is dat dan wel een beslissing van iemand anders en niet die van jou als leidsman.

Goed sporthorloge/stopwatch

Met name op de wat lagere niveaus zien we regelmatig een scheidsrechter een telefoon uit de broekzak halen om te kijken hoe lang er nog gespeeld moet worden. Dat lijkt erg onprofessioneel en draagt niet bij aan je uitstraling. We willen je adviseren om een goed sporthorloge of een stopwatch te kopen. Deze is makkelijk te bedienen en kan nauwkeurig de tijd voor je bijhouden.

Mocht de tijd even stil staan vanwege een blessure geval of een doorgevoerde wissel, zet de stopwatch dan op pauze en hervat deze wanneer het spel weer begonnen is. Daardoor trek je altijd voldoende speeltijd bij.

Producttip: Scheidsrechters horloge

  • SPINTSO Pro – Scheidsrechtershorloge

Geef duidelijke signalen af

Als scheidsrechter kun je heel veel signalen afgeven. Vaak zijn dit hand of armbewegingen om jouw beslissing te visualiseren. Een voorbeeld daarvan is het wijzen naar de penaltystip op het moment dat jij een overtreding in de 16m hebt geconstateerd. Ons advies is om deze signalen duidelijk aan te geven. Hierdoor zijn de spelers direct op de hoogte van jouw beslissing en voorkom onduidelijkheid.

Fluit volgens regels maar wees geen pietlut

Het is erg belangrijk om volgens de regels te fluiten. Voetballers zijn hiervan op de hoogte en als je deze strikt hanteert voorkom je verwarring. Toch willen we je ook meegeven geen pietlut te zijn. Soms is het goed om in de geest van de wedstrijd te fluiten. Als er 0% onsportiviteit heerst waarom zou je dan moeilijk doen over een bal die 1cm naar links moet zodat die wel in het cirkeltje van de hoekvlag ligt?

fluiten volgens de regels

Communiceer

Communiceren is ontzettend belangrijk. Door te communiceren begrijpen spelers en trainers je beter waardoor ze beslissingen makkelijker accepteren. Dat betekent niet dat je complete conversaties hoeft te hebben. Maar in één zin zeggen wat je gezien hebt kan in sommige gevallen al voldoende zijn.

Vertrouw de grensrechter

We snappen dat dit lastig is wanneer je met mensen van de club werkt maar het is belangrijk om de grensrechter te vertrouwen. Het voetbalspel is heel veelzijdig en kan snel gaan. Daarom kun je helaas niet alles zien. Mocht je nou iets gemist hebben wat de grensrechter wel heeft gezien, vertrouw hier dan op en durf aan de hand daarvan beslissingen te maken.

vertrouw de grensrechter

Interessante scheidsrechter producten

  • Erima Classic Fox 40 Scheidsrechtersfluit 
  • Sport Lavit scheidsrechtersfoam + broekhouder 
  • Sportec Scheidsrechter Set Professioneel Zwart 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport