Wat is een hoog baltempo?

Ben je een groot sportliefhebber en kijk je op dit moment voetbal? Hoor je de commentatoren en experts het hebben over een hoog baltempo? Wil je weten wat dit betekent en wat dit inhoudt? In dit artikel gaan we er verder op in!

wat is hoog baltempo

Hoog baltempo

Met een hoog baltempo wordt bedoeld het tempo waarmee de bal van de één naar de ander wordt gespeeld. Hoe hoger het baltempo is hoe moeilijker het voor de tegenstander wordt om de bal te onderscheppen. Dit omdat de bal snel van voet naar voet gaat en de tegenstander continue achter de bal aan moet lopen. Dit zal in eerste instantie nog wel gaan, echter naar verloop van tijd zullen de spelers moe worden waardoor er meer ruimtes ontstaan.

Is een hoog baltempo spelen moeilijk?

Het spelen van een hoger baltempo is moeilijker dan het lijkt. Dit omdat snelheid gepaard moet gaan met precisie. Een hoog baltempo werkt namelijk alleen wanneer de ballen op de juiste manier worden ingespeeld. Komt de bal te veel achter of te veel voor de medespeler dan is het tempo vaak al uit het spel. Dit omdat degene die de bal toegespeeld krijgt meer moeite moet doen om de bal te controleren.

baltempo

Hoger baltempo

De vraag is natuurlijk hoe verhoog je het baltempo? Hoe zorg je ervoor, of je nou trainer of speler bent, dat jouw team een hoger baltempo hanteert? We sommen een aantal praktische tips voor je op:

Hard inspelen

Het is belangrijk dat je elkaar hard inspeelt. Hoe meer vaart de bal heeft, hoe sneller deze de medespeler bereikt.

Goede been

Binnen het voetbal is het belangrijk dat je elkaar inspeelt op het goede been. Dat wil zeggen dat je degene op de voet inspeelt waar hij naar toe moet. Hierdoor kan hij of zij de bal direct en makkelijker verwerken waardoor het tempo in de aanval blijft.

Aanname

Het is belangrijk dat de focus op de eerste aanname ligt. Zodra de bal namelijk in één keer goed wordt aangenomen kan degene de bal direct doorspelen. Bij een verkeerde aanname heeft een speler of speelster meer handelingen nodig waardoor het tempo naar beneden gaat.

Vrijlopen

Medespelers die de bal niet hebben moeten proberen aanspeelbaar te zijn. Dit zodat degene aan de bal de bal altijd en direct kwijt kan.

Iets voor degene inspelen

Daarnaast is het belangrijk de bal net iets voor de ontvanger wordt ingespeeld. Hierdoor ligt het vizier direct naar voren waardoor er gelijk gevaar gesticht kan worden. Uiteraard is het belangrijk dat de bal niet te ver voor de man/vrouw wordt gespeeld.

Misschien vind je dit ook interessant?