10 grootste voetbalstadions van Nederland

Nederland is een echt voetballand. Voetbal is veruit de grootste amusementsindustrie in Nederland. Elk weekend weten duizenden mensen hun weg naar de verschillende voetbalstadions te vinden. Bent u benieuwd wat de 10 grootste voetbalstadions in Nederland zijn? We vertellen ze hieronder.

grootste stadions van Nederland

10. Rat Verlegh Stadion – NAC Breda

NAC Breda speelt in het Rat Verlegh stadion. Het Rat Verlegh Stadion biedt plaats voor 19.000 mensen. De eerste wedstrijd in dit stadion werd in 1996 gevoetbald. Het stadion staat bekend om zijn ‘avondje NAC’ waar supporters doorgaans zorgen voor zeer sfeervolle wedstrijden. Het NAC-publiek is hondstrouw en steunt hun club door dik en dun. Een bezoek aan een avondwedstrijd in het Rat Verlegh Stadion is een absolute aanrader voor elke voetbalfan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jeroen Zwaan (@stadionfocus)

9. Parkstad Limburg stadion – RODA JC

Het stadion van RODA JC is geopend in het jaar 2000 en heeft een capaciteit van ruim 22.500 toeschouwers. Het stadion ligt in de stad Kerkrade. RODA, dat grootste plannen had voor en vlak na de bouw van dit stadion, verkeerd al enige tijd in (financiële) problemen en heeft grote problemen met het volkrijgen van het stadion.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @diario.della.tribuna

8. Hitachi Capital Mobility Stadion – FC Groningen

Dit stadion, dat door velen nog altijd De Euroborg wordt genoemd, is in 2006 geopend. De naam van het stadion was tussen 2006 en 2016 De Euroborg, maar luistert tegenwoordig dus naar een sponsornaam. Voor trouwe FC Groningen-supporters blijft de naam Euroborg toch gebruikelijker.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jeroen Zwaan (@stadionfocus)

7. (Nieuw) Galgenwaard – FC Utrecht

Het stadion Galgenwaard is al decennialang de thuishaven van FC Utrecht en is in de loop der jaren veelvuldig uitgebouwd. De laatste verbouwing en uitbreiding stamt uit het begin van deze eeuw. Sinds die tijd biedt stadion Nieuw Galgenwaard aan 23.750 mensen een zitplek.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jeroen Zwaan (@stadionfocus)

6. GelreDome – Vitesse Arnhem

De GelreDome is in 1998 geopend en was destijds één van de modernste stadions ter wereld. Het stadion is een multifunctionele evenementen accommodatie en biedt tijdens voetbalwedstrijden plaats aan 25.000 toeschouwers. Tijdens evenementen kan er van het veld gebruikt worden gemaakt en kunnen er tot wel 34.000 mensen in de GelreDome aanwezig zijn. Vitesse betaalt voor dit stadion één van de hoogste huurbedragen van Nederland en heeft grote moeite om het stadion vol te krijgen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vitesse (@vitesseinbeeld)

5. Abe Lenstra Stadion – SC Heerenveen

De thuishaven van Heerenveen is vernoemd naar clublegende Abe Lenstra. Lenstra debuteerde, scoorde ongelooflijk veel doelpunten en werd razend populair vanwege zijn trouw aan de club. Zo kon Lenstra volgens de geruchten verkassen naar Ajax, Internazionale en Fiorentina. Deze laatste club bood Lenstra zelfs een blanco cheque aan, maar de legende peinsde niet over een vertrek bij ‘zijn’ Heerenveen. Sinds 2002 heeft het stadion een capaciteit van 26.100 toeschouwers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kurstadt Hopper (@kurstadt_hopper)

4. Grolsch Veste – FC Twente

Het stadion FC Twente is deze eeuw fors toegenomen qua capaciteit en uitstraling. In 2008 en 2011 werd het stadion uitgebouwd. Eerst naar ruim 24.000 plaatsen en drie jaar later ruim 30.000 zitplaatsen. Zelfs toen FC Twente in de Eerste Divisie speelde raakte de club vrijwel al haar seizoenkaarten kwijt aan haar hondstrouwe achterban.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door drone053 (@drone053)

3. Philips Stadion – PSV Eindhoven

In 1913 werd het Philips Stadion geopend in Eindhoven. De plaats van het stadion was vroeger een sportpark voor het Philips personeel, maar momenteel staat er een modern en mooi stadion dat ruim 35.000 toeschouwers kan herbergen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door TravelwithAmol (@travelwithamol)

2. De Kuip – Feyenoord Rotterdam

Het volgens vele mensen mooiste voetbalstadion van Nederland, en misschien wel de wereld, staat in Rotterdam en wordt bewoond door Feyenoord. Het stadion met ruim 50.000 zitplekken staat bekend als sfeervol en kan schudden op haar grondvesten. De club en gemeente Rotterdam hebben meerdere malen nagedacht over de maak van een nieuw stadion, maar komen er tot op heden niet uit. Dit tot groot genoegen van het trouwe legioen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Passione e fede © (@passioneefede)

1.    Johan Cruijff ArenA – Ajax Amsterdam

Het stadion van Ajax is sinds 2018 vernoemd naar de grootste legende van het Nederlandse voetbal. De Arena biedt plaats aan zo’n 55.000 toeschouwers. De Arena is geopend 1996 en heeft sinds die tijd een ware transformatie ondergaan. Dit vanwege de felle kritiek die kwam op de sfeer, het gras en de akoestiek in het stadion. Tegenwoordig is het stadion een stuk mooier en zorgen de Amsterdamse fans, met name de supportersschare uit Vak 410, voor een goede sfeer in het stadion.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ajaxmuseum.nl (@ajaxmuseumnl)

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport