Hoe vaak mogen voetbalteams wisselen?

Ben jij een liefhebber of kijker van voetbal? Weet jij niet zeker hoe vaak voetbalteams mogen wisselen? Een wissel in het voetbal vindt plaats om een geblesseerde, niet goed presterende, vermoeide speler te vervangen of om een andere tactiek te hanteren. Zo komt het voor dat teams die op zoek zijn naar een gelijkmaker of aansluitingstreffer een aanvaller voor een verdediger inbrengen. Wil jij alles weten over wissels in het voetbal? In dit artikel vertellen we hoe een wissel gaat en hoe vaak voetbalteams mogen wisselen.

hoevaak wisselen in het voetbal

Hoe gaat een wissel?

Wanneer een trainer een andere speler wil inbrengen dan weegt hij zijn opties af en stuurt hij een aantal spelers de warming-up in. Wanneer hij zijn keuze heeft gemaakt roept hij de speler die het veld in moet bij zich. De teammanager geeft door middel van een briefje of op een andere manier aan de vierde official door dat het team wilt wisselen en welke speler het veld zal verlaten en wie er binnen de lijnen zal treden. De speler krijgt, nadat zijn warming-up is afgerond en hij zich heeft klaargemaakt om het veld in te gaan, nog een aantal instructies. Vaak gaan deze instructies over wat er van hem verwacht wordt bij balbezit, balverlies en standaardsituaties. Deze instructies worden vaak gedaan door leden van de technische staf zodat de hoofdtrainer zich op het veldspel kan concentreren. Zo is het gebruikelijk dat de keeperstrainer de uitleg qua standaardsituaties voor zijn rekening neemt omdat hij de verdedigende tactiek hiervan in nauw overleg met de keeper heeft afgesproken. Wanneer de instructies achter de rug zijn, meldt de speler zich bij de vierde man. Die controleert de kledij van de speler en geeft in zijn oortje door aan de scheidsrechter dat de wissel kan plaatsvinden. Wanneer de bal buiten de lijnen wordt gespeeld of het spel wordt stilgelegd kan er gewisseld worden. De vierde official houdt een elektronisch bord omhoog met de rugnummers van de spelers en wanneer de speler die het veld moet verlaten buiten de lijnen is, mag de andere speler het veld betreden en kan er weer worden gevoetbald.

Hoe vaak mag er gewisseld worden?

Normaliter mogen voetbalteams drie keer per wedstrijd. Vanaf het seizoen 2018/2019 mogen teams in het geval van een verlenging één extra wissel toepassen. Dit geldt ook wanneer het maximale aantal wissels al is verbruikt. Sinds de coronacrisis, die begon in maart 2020, mogen voetbalteams wereldwijd vijf wissels toepassen van de FIFA. Dit omdat de voetbalagenda na en tijdens de corona crisis uitpuilt met wedstrijden en spelers een zeer druk schema hebben. Hoe lang deze regeling van kracht blijft is momenteel nog onbekend.

Sport