Wat bedoelen ze binnen het voetbal met breien?

Ben jij een groot sportfanaat en hoor je voetbalcommentatoren, voetbalexperts of voetbalvrienden het hebben over breien? Vraag jij je af wat breien nou te maken heeft met voetbal? De term breien komt in het voetbal nogal eens voorbij en duidt nou niet per se op een positieve ontwikkeling in het spel. Sterker nog, de meeste voetballiefhebbers hebben een bloedhekel aan breien binnen hun sport. In dit artikel vertellen we wat breien precies is.

wat is breien voetbal

Traag spel

Breien is een veelgebruikte term binnen het voetbal. Dit is van toepassing wanneer er traag spel wordt gespeeld. Het lage baltempo zorgt ervoor dat de tegenstander makkelijk kan verdedigen. De bal bezittende ploeg speelt de bal in dat geval met name breed en amper naar voren. Hierdoor weten ze het vijandelijke doel niet tot amper te bereiken waardoor het aantal kansen zeer minimaal is.

Veel balbezit

Breien duidt er vaak op dat één ploeg veelvuldig de bal heeft, maar er niet in slaagt om openingen te vinden. De bal wordt in een te laag tempo van voet naar voet gespeeld. Het is vaak erg gedachteloos en levert niet tot nauwelijks iets op. Deze situaties komen vaak voor bij wedstrijden waar het krachtsverschil erg groot is. De betere ploeg heeft veel de bal en denkt er mogelijk wat te makkelijk over. Daar waar de ‘mindere’ ploeg voor een zeer verdedigende tactiek kiest en 100% gemotiveerd is om er iets van te maken. De verdedigende partij houdt de ruimtes klein en zal proberen in de omschakeling gevaarlijk te worden. Voor een voetballiefhebber is een wedstrijd met een laag tempo vaak wat saai om naar te kijken. De intensiviteit en spanning ontbreken vaak bij dit soort wedstrijden.

Ajax van Frank de Boer

Frank de Boer won als trainer van Ajax in 5 jaar maar liefst 4 kampioenschappen. Daarmee is hij misschien één van de meest succesvolle trainers in de historie van de club. Toch werd de trainer veelal bekritiseerd. Dit was vanwege het saaie spel. Ajax had in veel wedstrijden namelijk veel de bal, maar bracht aan de bal te weinig. Het spel kabbelde maar wat voort en het welbekende ‘balletje breed’ was eerder regel dan uitzondering. De supporters ergerden zich groen en geel aan. Als je bedenkt dat Ajax snel, attractief en oogstrelend voetbal hoog in het vaandel heeft staan dan past het ook helemaal niet bij de club.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport