Wat te doen tegen afzakkende scheenbeschermers?

Ben jij een fanatiek voetballer en irriteer jij je aan het feit dat je scheenbeschermers steeds afzakken? Vind je het continue omhoogtrekken van je scheenbeschermers dusdanig vervelend dat je opzoek bent naar een passende oplossing? In dit artikel nemen we een paar tips, trucs, handigheidjes en producten met je door.

Meerdere soorten scheenbeschermers

Er zijn tegenwoordig meerdere soorten scheenbeschermers. We nemen ze in het kort met je door.

Scheenbeschermer sok

Tegenwoordig zie je vrijwel elke voetballer rondlopen met een scheenbeschermer sok. Dit is een sok met twee open uiteindes die je om je kuit heen trekt. Vervolgens druk je de scheenbeschermer in het daarvoor bedoelde voorste vakje.

Grote voordeel van dit type scheenbeschermer is dat de scheenbeschermer, ook na een tijdje voetballen, hoger op de schenen zit. Hierdoor heb je er tijdens het voetballen minder last van.

Echter naar verloop van tijd, en zeker wanneer de sok enkele jaren oud is, zakt de sok en dus ook de scheenbeschermer steeds verder naar beneden. Iets wat je wilt voorkomen omdat je tijdens het passen of schieten de bal niet half op je scheenbeschermer raken wilt.

Ouderwetse scheenbeschermer

Met name de oude garde speelt nog met de ouderwetse scheenbeschermer. Dit type scheenbeschermer heeft aan de onderkant een soort van sokje. Deze trek je voor een deel over je voet heen. Het sokje is uitgerust met een dikke padding zodat ook je enkels beschermd zijn tegen de tikken van een tegenstander. Onderaan de voet loopt een soort van elastiek. Hierdoor voorkom je dat de scheenbeschermer van links naar rechts gaat schuiven. Daardoor blijft de scheenbeschermer ook een scheenbeschermer en wordt het na mate de wedstrijd vordert geen kuitbeschermer.

Grootste nadeel van dit type scheenbeschermer is dat de beschermer steeds verder naar beneden zakt. Zover dat die soms op het bovenste sprong gewicht hangt. Het bovenste sprong gewicht is het deel tussen de bovenkant van de voet en de onderkant van het scheenbeen.

Dit is totaal niet prettig. Want zodra de scheenbeschermer zich daar bevindt is de kans groot dat de bal tijdens het spelen in aanraking komt met de scheenbeschermer. Dit gaat ten koste van het balgevoel en resulteert zelfs vaak in balverlies.

Gebruik van tape

Het gebruik van tape is een eeuwenoud recept. Voetballers rollen de tape onder de scheenbeschermer en over de voetbalsokken heen. Met als doel dat de scheenbeschermer niet afzakt. Een manier die voor een deel werkt. Echter is het niet helemaal de oplossing. Dit omdat de scheenbeschermer vervolgens over de tape heen gaat hangen. Hierdoor heb je de scheenbeschermer alsnog niet op de plek waar je die zou willen.

Daarnaast heeft tape als nadeel dat het geen duurzame oplossing is. Dit omdat je om de zoveel weken een nieuwe rol aanschaffen moet. Ook blijft het een gehannes (zeker met koude vingers) om de tape van de sok te krijgen.

Tape gebruiken om de scheenbeschermer niet te laten afzakken is dus zeker een optie. Zij het dat het in onze ogen meer een tijdelijke of noodoplossing is.

Klittenband bandjes

Klittenband bandjes is eigenlijk de vervanger van de ouderwetse tape rol. Dit omdat de effecten en het gebruik hetzelfde is. Zij het dat klittenband bandjes een stuk meer voordelen heeft. Zo kun je een klittenband band veel vaker gebruiken. En is het loskrijgen van de bandjes in een handomdraai gedaan (ook met koude vingers).

Scheenbeschermer sok met grip

De beste oplossing is in onze ogen de scheenbeschermer sok met grip. Deze werkt de normale scheenbeschermer sok. Zij het dat deze een speciaal soort grip in de sok heeft verwerkt. Deze is wat ruw en blijft zodoende wat aan je been plakken. Hierdoor blijft de scheenbeschermer, zonder dat je bezig bent met allerlei tapes en banden, op z’n plek zitten!

Misschien vind je dit ook interessant?