Tips voor het oefenen van putten

Ben je een fanatiek golfer en wil je graag het putten verbeteren? Of ben je startend golfer en wil je graag goed geoefend de baan op? In dit artikel nemen we meerdere tips en tricks met je door.

tips putten

Wat is putten?

Bij het spelen van een hole bevindt putten zich in de laatste fase. Het putten doe je op heel kort gemaaid gras, wat ook wel een green wordt genoemd. Een green vind je dichtbij de vlag/hole en daarom is het bij putten ook direct de doelstelling om de bal in het gat te slaan.

Heel veel oefenen

Oefening baart kunst. En dat is bij het putten niet anders. We raden aan om het putten uit heel veel hoeken en standen te oefenen. Neem vervolgens onderstaande adviezen in gedachten en probeer diverse put technieken onder de knie te krijgen!

We adviseren om vrijwel altijd met een doel te slaan. Dit omdat het wedstrijdecht is en je daardoor gewend raakt aan het spelen op de green. Uiteraard kun je de techniek van het slaan ook zonder hole of doel leren. Echter is het trainen met hole en met doel een stuk leuker om te doen.

hoe leer ik putten

In rechte lijn putten

Bij het putten is het van belangrijk dat je dezelfde lijn aanhoudt als je doellijn. Hoe beter dit lukt hoe rechter je de bal zal slaan.

Daarom is het bij het putten belangrijk dat je het lichaam zo min mogelijk roteert. Bij veel rotatie is de kans dat je in lijn staat met de doellijn niet zo groot. En dat is iets wat je wilt voorkomen, dit omdat het essentieel is voor het putten in rechte lijn.

Hou rekening met de green

Een green loopt allesbehalve recht. Vrijwel altijd loopt deze schuin af of zit er een hobbel in verwerkt. Daarom is een rechte lijn aannemen, zoals hierboven beschreven, niet altijd de beste optie.

Zodra je te maken hebt met een schuin aflopende green raden we aan om te kijken naar het diepste punt van de green en/of golfbaan. Een handige tip voor het bepalen van het diepste punt van de golfbaan is door te kijken naar het water. Vaak zijn golfbanen zo opgebouwd dat regenwater kan aflopen richting het wateroppervlak. Hierdoor kun je er bijna altijd uitgaan dat de green richting het water afloopt.

Mocht je nou moeten putten op een baan die rechts afloopt. Sla dan niet in rechte lijn richting de hole maar hou een hoger punt aan. Eigenlijk sla je in dat geval in tegengestelde richting en probeer je een rechte lijn te krijgen aan de linkerkant van de hole.

Uiteraard niet te ver want dan beland de golfbal alsnog niet in de hole.

Het goed afstemmen van je rechte lijn en omgeving is dus van cruciaal belang en ontzettend lastig om uit te voeren.

hou rekening met de golfbaan

Sla richting de hoge kant

Hierboven noemen we al even het voordeel van het slaan richting de hoge kant. De bal wijkt vanwege de aflopende green af. En om hier maximaal op in te spelen en eigenlijk profijt van te krijgen is het advies om de bal altijd richting de hoge kant te slaan. Dit omdat de kans dat je de bal raakslaat een stuk groter is.

Maar naast dat heb je er ook voordeel van wanneer de bal misgaat.

Over het algemeen is het namelijk zo dat een bal richting hoge kant dichter bij de put komt te liggen dan een bal richting de lage kant.

Lange put en korte put

Wij maken onderscheid tussen een lange put en een korte put. Een lange put is een put die langer is dan de lengte van de stok die je in handen hebt. De kans dat je de bal vanuit die positie in één keer in de hol slaat is niet erg groot. Daarom raden we aan om het putten in twee slagen uit te voeren.

Om dit te oefenen hebben we een praktische tip voor je.

Wat we gaan doen is de korte put visualiseren. Dit doen we door het uiteinde van de stok tegen de hole aan te leggen. Vervolgens prikken we aan het andere uiteinde een tee. Doe dit vervolgens meerdere malen en als het goed is ontstaat er een cirkel aan tee’s rondom de hole. Dit noemen we voor het gemak even de ‘korte put zone’.

Zodra je dit gedaan hebt kun je de lange puts oefenen. Echter is nu niet het doel om de bal in de hole te slaan maar is het de bedoeling om de bal in de ‘korte put zone’ te slaan.

Vanuit de juiste positie

Bij het putten is het belangrijk om de juiste positie aan te nemen. Dit omdat je graag in rechte lijn wilt slaan en rotatie van het lichaam wilt vermijden.

Daarom is het belangrijk dat je met je linkeroog boven de bal komt te staan. Vervolgens hang je het met lichaam voorover en probeer je tijdens het putten de armen en polsen zoveel mogelijk in vaste positie te houden.

Om de bal richting de vlag/hole te bewegen moeten je schouders voor ‘de swing’ zorgen.

Relevante producten

  • Golf horloge | Garmin S60 Touchscreen
  • Lignum tee groen 82mm mix
  • Golfballen gebruikt/lakeballs

Misschien vind je dit ook interessant?