Tips voor het forelvissen in Nederland

Forel is een vis die veel voorkomt in rivieren, beken en meren in de hele wereld. Deze vis heeft de volgende voorwaarden nodig om te leven:

  • Koel en schoon water;
  • Voldoende voedsel zoals waterinsecten;
  • Dekking tegen roofdieren.

Helaas komen forellen niet van nature voor in Nederland, maar dat betekent niet dat je niet op de forel kunt vissen in ons land. Er zijn namelijk een aantal plekken waar de forel is uitgezet in meren, speciaal voor de visliefhebber. In dit artikel vertellen we je hoe deze prachtige vis het best kunt vangen.

forellvissen

Forelvissen in stilstaand water

In bewegend water, zoals een rivier, liggen forellen stil en wachten op hun prooi. In stilstaand water van een meer zullen de forellen altijd in beweging zijn om het voedsel te vinden. Maar de forel zal niet ver weg blijven van eventuele dekking om zich te beschermen tegen roofdieren. Plekken waar de forel zich graag ophoudt in meren en vijvers zijn:

  • Dicht in de buurt van waterplanten;
  • Rond boomstammen, rotsen of andere constructies in het water;
  • Een plek waar vers en koel water het meer instroomt;
  • Diepe plekken in de warme zomermaanden.

De lente, herfst en winter zijn de beste tijden van het jaar om op forel te gaan vissen. Deze vis is veel minder actief in de warme zomer, dan zoeken ze de koelere en diepere wateren op. Ben je een visser die niet terugdeinst voor slecht weer dan zijn de wintermaanden in Nederland ook prima om op forel te vissen.

forelvissen

De juiste vistechniek voor het vangen van forel

Een forel kun je op veel verschillende manieren vangen in stilstaand water, maar de drie beste manieren zijn:

Hang aas onder een bobber

Doe een stuk worm of Powerbait aan een haak. Powerbait is een speciaal ontworpen aas voor forel, je kunt ook een ander product gebruiken. Hierna bevestig je een klein lood net boven de haak. Hang je dobber hier ongeveer 50 cm tot een meter boven. Werp naar een plek waar je de forel verwacht en wacht tot de dobber beweegt of ondergaat.

Vissen met aas van de bodem

Forellen bevinden zich soms diep in het water dus moet je het aas daarnaartoe brengen. In plaats van een bobber gebruik je een lood die je ongeveer 45 centimeter boven de haak bevestigd. Werp uit en het lood zal zinken, het aas blijft 45 centimeter boven de bodem zweven.

Vissen met een spinner of vlieg

Met spinners kun je insecten zoals bloedzuigers, maar ook vissen zoals voorntjes nabootsen; de natuurlijke prooien van de forel. Gooi je spinner uit op een plek waar de forel zich mogelijk ophoudt. Laat de spinner ongeveer een minuut zinken en ga dan binnen halen. De snelheid waarmee je binnenhaalt moet je variëren totdat je gevonden hebt op welke snelheid de forel bijt.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport