De definitie van sport
De Dikke van Dale omschrijft de definitie van sport als volgt: “allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden.”
Op basis hiervan kun je stellen dat vissen wel degelijk een sport is. Dit omdat vaardigheid, inzicht en in mindere mate ook kracht in veel gevallen van toepassing is.
Denk maar eens aan situaties waarbij je (grote) vissen aan de kant haalt. Dat lijkt heel simpel echter blijkt in de praktijk dat daar wel de nodige vaardigheid en inzicht voor nodig is.
Officiële sport volgens het NOC*NSF
Sinds 2012 is er bij de algemene vergadering van het NOC*NSF officieel ingestemd met het lidmaatschap van Sportvisserij Nederland. Dat wil zeggen dat de bond, Sportvisserij Nederland voldoet aan alle formele uitsluitingscriteria van het NOC*NSF.
De sportbond Sportvisserij is zodoende o.a. getoetst op het feit of er sprake is van een activiteit met vastgestelde spelregels, waar fysieke beweging zoals kracht, snelheid, behendigheid en denkvermogen voor nodig is.
Wat is sportvissen dan precies?
Dat vissen inmiddels als een sport wordt gezien hoeven we niet meer verder uit te leggen. Echter blijft er dan nog één vraag over. Wat onderscheid vissen nou van sportvissen?
En als we het internet afstruinen komen we tot de conclusie dat er vrijwel geen verschil in zit. Echter is een officiële sportvisser wel altijd in het bezit van een vispas. Deze staat dus geregistreerd bij Sportvisserij Nederland. Een visser die in het bezit is van een vispas mag, afhankelijk van het type vispas dat hij heeft, onbeperkt vissen op bepaalde Nederlandse wateren.
Verder gaat het sportvissen met name op plezier. De sport kan individueel en in groepsverband uitgevoerd worden. Ook zijn er zogenaamde viscompetities en viswedstrijden waarbij de strijd wordt aangegaan met andere sportvissers.