Waar moet ik op letten bij het kopen van een hengel?

De aanschaf van een vishengel kan nog wel eens lastig zijn, vooral als je er nog niet zo bekend mee bent. De keus voor hengels is namelijk enorm. Om je te helpen bij het kopen van de juiste hengel hebben we een aantal praktische tips voor je. Ten eerste kun je het best beginnen met vissen met een vaste hengel, deze hengels worden het meest gebruikt en zijn het meest toegankelijk.

vishangel kopen

De verschillende vaste hengels

Vaste hengels zijn in verschillende soorten verkrijgbaar, zoals:

  • De telescoophengel; met een eenvoudige beweging schuift de hengel uit en klemmen alle afzonderlijke delen in elkaar. Deze is hengel is beschikbaar tot circa 5 meter.
  • De insteekhengel; ieder deel past in een voorafgaand deel. Dit type vaste hengel is in diameter het dunst, hierdoor zou het kunnen gaan doorhangen.
  • De oversteekhengel; ieder volgend deel wordt over het voorgaande deel geschoven. Dit type vaste hengel is dikker in diameter en daardoor strakker als je een langere hengel wilt.

Waarop letten bij het kopen van een hengel?

Als je een vaste hengel wilt kopen dan zijn er een aantal punten waarop je moet letten. Ten eerste is het belangrijk om jezelf af te vragen wat voor lengte hengel je wilt. Kies daarbij niet te snel voor een korte hengel vanwege de lagere prijs. De lengte van een langere hengel is eenvoudig aan te passen en de prijsverschillen zijn niet erg groot. Een oversteekhengel is daarom waarschijnlijk de beste keus die de meeste mogelijkheden biedt.

Het gewicht van de hengel is erg belangrijk, je wilt er natuurlijk comfortabel mee kunnen vissen. Voordat je een hengel koopt is het daarom belangrijk om deze geheel in elkaar te zetten. Voel het verschil tussen verschillende hengels en let op hoe de balans van de hengel is. Als er veel druk ligt aan de voorkant van de hengel dan zal dit niet prettig vissen. De hengel moet prettig en niet te zwaar in de hand liggen.

Controleer tevens of de hengel niet doorhangt. Een hengel moet strak zijn, hierdoor kun je de vis veel beter haken. Het doorhangen kun je controleren door een slaande beweging te maken, of door net te doen of je beet hebt. Kies voor de hengel die het eerst stopt met bewegen en weer strak staat.

Kies je voor die strakke hengel dan is het aan te raden om een elastiek in de hengel te laten bouwen. De kracht van het aanslaan van de vis en het ervandoor gaan van de vis wordt opgevangen door het elastiek. Hierdoor kun je vissen met dunnere lijnen.

hengel kopen

Koop een extra topset bij je vaste hengel

Wanneer je een vaste hengel aanschaft, koop er dan gelijk een extra top set bij. Dat zijn de voorste delen van de hengel. Door hier een extra set van te hebben kun je sneller wisselen van dobber en lijn. Het zorgt er tevens voor dat deze delen minder snel slijtage gaan vertonen.

Een goede hengel gaat heel lang mee en zal je veel plezier bezorgen. Neem daarom ruim de tijd voor de aanschaf.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport