Waadpak onderhouden: hoe doe je dat?

Heb jij een waadpak in je bezit en vraag jij je af hoe je deze het beste kunt onderhouden? Wil je graag zo lang mogelijk van jouw waadpak genieten? Dan is het belangrijk om er goed mee om te gaan. In dit artikel nemen we een paar praktische tips met je door.

waadpak onderhouden

Maak het waadpak schoon

Heb je het waadpak gebruikt? Dan is ons advies om deze af te spoelen met koud water. Dit kan onder de douche maar kan ook zeker met een tuinslang. Met het schoonmaken van het pak wordt alleen afspoelen bedoeld. Het gebruik van heet water en zeep is dan ook niet wenselijk. Dit omdat de lijm van de naden hierdoor wordt aangetast, wat op zijn beurt weer voor lekkage kan zorgen.

Niet in de zon of op een verwarming laten drogen

Wat we heel vaak zien is dat vissers na het gebruik van hun waadpak deze in de zon leggen om te drogen. Echter is ons advies om dat absoluut niet te doen. Dit omdat de Uv-straling van de zon ervoor zorgt dat het materiaal uitdroogt en poreus. Heel platgezegd neemt de kwaliteit van het pak hierdoor heel snel af waardoor je toe bent aan een nieuwe.

Datzelfde geldt wanneer je een waadpak op een verwarming laat drogen. Ook dan zal die poreus worden en heel snel uitdrogen. Totaal niet wenselijk natuurlijk.

In de schaduw of binnen

Een waadpak dien je van binnen en van buiten goed te laten drogen. Zoals hierboven al vermeldt staat dient dat niet in de zon te gebeuren. Het advies is om het waadpak binnen op een droge plek of ergens in de schaduw te laten drogen.

Let wel, leg je waadpak niet binnen op de verwarming. Dit omdat het dan, net als bij het drogen in de zon uitdroogt en poreus wordt.

onderhoud waadpak

Waadpak opbergen

Zodra het waadpak goed droog is, is het belangrijk dat je deze goed en veilig opbergt. De opbergplek moet om die reden niet te warm, niet te koud en droog zijn. Daarnaast raden we het af om het waadpak aan een kleerhanger of kleerhaak op te hangen. Dit omdat de laarzen aan het pak vrij zwaar kunnen zijn. Hierdoor wordt het pak uit elkaar getrokken en uitgerekt met als mogelijk gevolg dat de naden het begeven.

Misschien vind je dit ook interessant?