Hoeveel kost paardrijden per maand?

Paardrijden is een sport die erg populair is. Mensen hebben het idee dat het heel duur is om te kunnen paardrijden. In de werkelijkheid valt dit erg mee. Heb je bijvoorbeeld geen eigen paard en neem je gewoon rijlessen op de manege? Dan vallen de kosten best mee. Maar wat kost het nu precies als je wilt paardrijden? Wat voor kleding heb je nodig en wat kost het bijvoorbeeld als je een eigen paard hebt? In dit blog zetten we de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

kosten paardrijden

Wat heb je nodig om te beginnen met paardrijden?

Als je wilt beginnen met paardrijden is het erg belangrijk dat je hiervoor de juiste kleding aanschaft. Niet alleen is dit belangrijk voor het comfort, maar meer nog voor je eigen veiligheid. Paardrijkleding moet praktisch en veilig zijn, maar het moet natuurlijk ook prettig zitten. Ben je van plan om deel te gaan nemen aan wedstrijden? Dan zul je hiervoor ook extra kleding moeten aanschaffen. Dit zijn uiteraard allemaal eenmalige kosten.

Wat heb je in elk geval nodig als je gaat paardrijden?

Wat kost paardrijkleding?

Om een goed overzicht te maken hebben we de verschillende kledingstukken op een rijtje gezet.

Paardrijlaarzen

Als je net begint met paardrijden kun je het beste kiezen voor rubberen rijlaarzen. Rijlaarzen die gemaakt zijn van leer zijn een stuk duurder en meer geschikt voor een ervaren ruiter. Ze zien er luxe uit en zorgen ervoor dat je via je onderbenen beter contact kunt maken met je paard. Rubberen rijlaarzen zijn een stuk goedkoper. Als je nog niet zeker weet of je wilt blijven paardrijden, of als je nog in de groei bent, is dit een goede optie. Rijlaarzen kosten tussen de 30 euro en 300 euro.

Paardrijbroek

Iedere ruiter dient in het bezit te zijn van een paardrijbroek. Het zit niet alleen een stuk comfortabeler dan bijvoorbeeld een jeans, het slijt ook een stuk minder snel. Een paardrijbroek kost tussen de 25 euro en 100 euro.

Paardrijcap

Een paardrijcap is vanwege de veiligheid een verplicht onderdeel. Je kunt een cap kopen voor 40 euro en de prijzen kunnen oplopen tot zo’n 100 euro.

Gemiddeld zul je voor een paardrij outfit rond de 125 euro kwijt zijn. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alles nieuw aan te schaffen, maar tweedehands is ook een prima optie, zeker als je net begint en nog niet zeker weet of je het wilt blijven doen.

paardrijden kleding

Wat kost paardrijles?

Paardrijden staat onterecht bekend als een sport die erg duur is, maar als je geen eigen paard hebt vallen de kosten best mee. Je hebt dan immers geen kosten voor stalling, voer, etc. Gemiddeld ben je als plezierruiter ongeveer 50 euro kwijt per maand. Voor kinderen tot 12 jaar kost een paardrijles bij de meeste maneges ongeveer 10 euro per les van een half uur. Oudere kinderen betalen 12 tot 15 euro per uur. Een privé les zal uiteraard ook duurder zijn dan een groepsles.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport