Tips voor het kopen van paardrijkleding

Er komt een heleboel kijken bij paardrijden, misschien nog wel meer dan je in eerste instantie zou denken. Als je al ervaring hebt met paardrijden, dan weet je waarschijnlijk wel wat je precies nodig hebt als je wilt beginnen met het volgen van lessen. Ben je echter nieuw in de paardensport, dan kun je wellicht wel wat hulp gebruiken. In dit artikel zetten we precies voor je op een rijtje wat je nodig hebt als je begint met paardrijden.

Een paardrijcap

Bij paardrijkleding staat de veiligheid altijd voorop. Het is erg belangrijk dat je tijdens het paardrijden goed beschermd bent en paardrijkleding kan hier voor een groot gedeelte bij helpen. De paardrijcap is één van de belangrijkste beschermingsmiddelen en is ook verplicht om te dragen. Een paardrijcap biedt veiligheid voor je hoofd. Vroeger droeg men een paardrijcap die je met een elastiek bevestigde om je kin; deze zijn allang niet meer veilig en het is dus niet slim om hier voor te kiezen.

Caps zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en prijsklasses. Een duurdere cap zal een wat hipper uiterlijk hebben en zal comfortabeler zitten dan een goedkoper exemplaar. Kies altijd voor een cap die goed past en comfortabel zit.

paardrijden kleding

Bovenkleding

Ook bovenkleding biedt extra bescherming bij het paardrijden. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de bodyprotector. Je zou de bodyprotector kunnen zien als een soort harnas dat je bovenlichaam beschermt. Wanneer je van je paard valt en je draagt een bodyprotector, dan heb je veel minder schade dan wanneer je deze niet zou dragen. Een bodyprotector beschermt voornamelijk je rug, maar ook je ribbenkast is extra beschermd. Tegenwoordig wordt het dragen van een bodyprotector niet alleen aangeraden aan startende ruiters; ook ervaren ruiters kunnen ze beter wel dan niet dragen.

Een paardrijbroek

Een t-shirt of trui hoeft niet specifiek op de paardensport gericht te zijn, maar bij een broek is dat wel erg belangrijk. Het dragen van een paardrijbroek maakt het rijden een stuk comfortabeler. De kans is groot dat wanneer je een spijkerbroek draagt dat deze snel slijt. Een paardrijbroek is erop gemaakt dat je met je benen wat verder uit elkaar zit, wat nu eenmaal gebeurt als je op je paard stapt. Ook is een paardrijbroek gemaakt van een dikkere stof dat slijtage tegengaat. Ook rekt de stof van een paardrijbroek mee, wat een stuk lekkerder zit dan bijvoorbeeld een jeans.

Paardrijlaarzen

Tot slot de paardrijlaarzen of paardrijschoenen. Hierin is het voornamelijk belangrijk wat voor jou prettig zit. Je kan bijvoorbeeld de keuze maken voor leren paardrijlaarzen of laarzen die gemaakt zijn van PU-leder. Deze laatste variant is een stuk goedkoper. Daarnaast kun je kiezen voor gevoerde laarzen of ongevoerde laarzen.

Een andere optie zijn de zogenaamde jodhpurs. Dit zijn halfhoge paardrijschoenen en komen ongeveer tot je enkel. Dit is een ideale keuze als je bijvoorbeeld veel moet lopen met je paard. En heb je een paard dat regelmatig op je tenen staat, dan kun je zelfs de keuze maken om paardrijlaarzen met een stalen neus te kopen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport