Paardrijden zonder zadel: tips en aandachtspunten

Paardrijden zonder zadel wordt al eeuwenlang gedaan. Toch ontstonden de eerste paardenzadels al zo’n 5000 jaren geleden. Omdat paarden intensiever gebruikt werden met rijden, had men ondersteuning nodig om zowel ruiter als paard te beschermen tegen blessures. Ook wordt er tegenwoordig tijdens het rijden zonder zadel gebruik gemaakt van beschermende ondersteuning. Dit noemt met een barebackpad. Een barebackpad is een verdikt dek dat de paardenrug beschermt en de ruiter steun geeft.

paardrijden zonder zadel

De barebackpad wordt rond de buik vastgemaakt met een singel. Het lijkt op een zadel, maar dan zonder voorgevormde zadelzitting, zadelboom, stijgbeugels en zweetbladen. Sommige barebackpads zijn voorzien van kniewrongen of ondersteundende kussens.

Tips voor paardrijden zonder zadel

Paardrijden zonder zadel kan best lastig zijn. Om die reden delen we een aantal tips om het gemakkelijker te maken.

  • Leg de lat niet de hoog: Zonder zadel rijden kan in het begin best even wennen zijn. Begin daarom altijd in stap en rij eerst rustig een paar rondjes om aan het gevoel te wennen.
  • Volg de beweging van jezelf en je paard: Als je goed zonder zadel wilt leren rijden is het belangrijk dat je goed de bewegingen van je paard en die van je eigen lichaam registreert. Scan je lichaam, vanaf je hoofd tot aan je voeten. Heb je het gevoel dat jouw paard jou ook voelt? En hoe merk je dit?
  • Laat je door het paardenlichaam leiden: Reageert je paard op jouw aanwijzingen? Zo nee, waarom niet? Is het misschien jouw zit die hem tegenhoudt? Als je zonder zadel rijdt kun je deze problematiek juist goed voelen.
  • Zorg voor een ontspannen lichaam: Je kunt jezelf het beste ontspannen als je paard ook een ontspannen en rustig tempo aanhoudt. Haal diep adem en ontspan je teugels. Als dit niet lukt, dan doe je er verstandig aan om je de eerste keren zonder zadel te laten leiden. Laat iemand met je meelopen die de teugels vasthoudt of probeer het met een longeerlijn.
  • Maak gebruik van een barebackpad: De barebackpad heeft een handvat die je vast kan pakken als je hulp nodig hebt met ontspannen. Ontspan je benen terwijl je de handgreep vasthoudt. Maak je benen lang. Zorg ervoor dat je goed op je zitknobbels gaat zitten, zodat je de bewegingen van je paard kunt voelen in je bekken.
  • Span je buikspieren aan voor een correcte zit: Door je buikspieren aan te spannen, zorg je ervoor dat je goed in evenwicht kunt blijven zitten. Dit doe je door je bekken naar voren te kantelen en licht naar achteren te leunen. Als het goed is voel je je buikspieren dan licht aanspannen.
  • Lichtrijden zonder zadel: Door te lichtrijden kun je de rug van je paard ontlasten. En nee, hier heb je geen zadel voor nodig. Als je je bovenbenen licht aanspant, kun je ook zonder zadel in draf lichtrijden.
  • Kies voor een paard die je vertrouwt: Als je net begint met zonder zadel rijden, kies dan voor een paard dat je door en door vertrouwt. Dit brengt niet alleen rust voor jou, maar ook voor je paard.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport