Waar moet je op letten bij het kopen van een paardrijcap?

Als het gaat om het kopen van paardrijkleding is het kopen van een paardrijcap een belangrijk onderdeel. Wist je dat paardrijden één van de sporten is waarbij de meeste kans is op het ontstaan van hersenletsel? Het staat bekend als één van de gevaarlijkste sporten; bezuinigen op een paardrijcap is daarom geen optie.

Dit wil niet zeggen dat een dure paardrijcap beter of veiliger is dan een goedkopere. Wil je een veilige paardrijcap aanschaffen, dan is het belangrijk dat deze voorzien is van een veiligheidskeurmerk.

Keurmerken van paardrijcaps

Een veilige paardrijcap moet voorzien zijn van een keurmerk. Er zijn hierover afspraken gemaakt in Europa. Wil je een veilige en goede paardrijcap, dan dient deze voorzien te zijn van een gesloten kinband met een harde schaal. Je kunt hierbij het beste kiezen voor een driepunts-, of een vierpuntssluiting. Een echte veilige paardrijcap heeft daarnaast een CE keurmerk; CE EN 1348, CE EN 14572 of CE VG1 01.040 2014-12.

Een basiscap heeft een CE EN 1348 keurmerk. Deze cap is geschikt voor recreatief gebruik en trainingen. Wil je wedstrijden rijden, dan heb je een cap nodig met het CE EN 14572 keurmerk. Dit is verplicht. CE VG1 01.040 2014-12 is een nieuw keurmerk. Op het gebied van stabiliteit, sterkte, weerstand en schok absorbtie moet deze cap nog veel zwaardere tests doorstaan.

Paardrijhelmen met MIPS technologie

Sinds kort bestaat er ook een nieuwe technologie voor paardrijcaps; de zogenoemde MIPS. Op skatehelmen, skihelmen en fietshelmen wordt deze technologie al langer toegepast. MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Het systeem is ontworpen om je te beschermen tegen hersenletsel wanneer je hoofd een draaiende beweging maakt als je valt.

Koop je een paardrijcap die is uitgerust met MIPS, dan wordt er tussen de harde buitenkant van de cap en de zachte binnenkant een wrijvingsarme laag geplaatst, de zogenoemde Low Friction Layer. Deze kunnen los van elkaar bewegen. Als je met deze cap van je paard valt en je komt terecht op je hoofd, dan zorgt deze laag ervoor dat de cap ten opzichte van het hoofd kan schuiven. Een groot deel van de klap en van de draaiende krachten kan hiermee opgevangen worden en dit zorgt ervoor dat er minder hersenschade ontstaat.

cap / pet voor paardrijden

Een veilige paardrijcap

Een paardrijcap is pas echt veilig als deze ook nog eens goed past. Een te strakke cap zit niet prettig, maar de paardrijcap mag zeker niet te los zitten. Je kunt de pasvorm van de paardrijcap testen door deze op je hoofd te zetten zonder hem vast te maken. Als de cap afvalt als je voorover buigt, dan is deze te groot.

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende paardrijcaps te koop, dat je altijd wel één kunt vinden die goed bij je past. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, kleuren en prijzen. De prijs is afhankelijk van het soort materiaal dat gebruikt is, maar ook de duurzaamheid en garantie spelen een rol. Bezuinig nooit op een paardrijcap; het is één van de belangrijkste onderdelen als je veilig wilt paardrijden.

Veelgekochte producten

  • Ruitercap Horka 
  • Horka cap Hawk 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport