Bodyprotector kopen: waar moet je op letten?

Een bodyprotector wordt gedragen tijdens het paardrijden om de ruiter te beschermen tijdens een val. Het beschermt de ribben, de wervelkolom en alle onderliggende organen. Het dragen van een bodyprotector voorkomt ernstige paardrijblessures, zoals gebroken of gekneusde ribben. Om de kans op blessures te verminderen is het als ruiter dus verstandig om een bodyprotector te dragen.

bodyprotector

Er zijn verschillende modellen te koop als het gaat om bodyprotection. Het basismodel beschermt bijvoorbeeld alleen de wervelkolom, terwijl andere modellen schoudervullingen hebben die ook bescherming bieden voor je sleutelbeenderen. Er zijn ook modellen te koop die voorzien zijn van airbags, bij een val zullen deze zich opblazen. Voor de gehele ruglengte zal dit extra bescherming bieden.

Bodyprotectors zijn bij KNHS wedstrijden al verplicht, maar het is aan te raden om altijd een bodyprotector te dragen, zeker bij kinderen.

Tips voor het aanschaffen van de juiste bodyprotector

Voor de aanschaf van een body protector is het belangrijk dat deze goed past, maar niet knelt. Je kunt begrijpen dat de pasvorm erg belangrijk is. De body protector dient goed aan te sluiten op het lichaam van de ruiter, dit kun je controleren doordat er rode banden op de body protectors zijn aangebracht. Als de body protector de juiste pasvorm heeft, dan kun je deze rode banden niet meer zien.

Daarnaast is het belangrijk dat de body protector zo dicht mogelijk op de huid wordt gedragen. Onder de body protector kun je bijvoorbeeld een polo, t-shirt of thermokleding dragen. Over de body protector zou je dan eventueel een jas of een sweater kunnen dragen. De ribben dienen goed bedekt te zijn en de achterkant mag niet te lang zijn. Je kunt dit uittesten door op een stoel (of op een zadel) te gaan zitten. Als je body protector in aanraking komt met de stoel of het zadel, dan is deze te lang. Bovendien moet de body protector aan de voorkant 25 millimeter uitsteken boven het borstbeen.

Relevantie producten

  • Horka BACK-PROTECTOR
  • Horka Bodyprotector 

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport