Is paardrijden een sport?

Ben je van plan om te gaan paardrijden en vraag jij je af of dit een sport is? Of ben je in een discussie beland en is het vraagstuk: “is paardrijden nou een sport of niet?” In dit artikel gaan we daar verder op in!

is paardrijden een sport

Vaak gehoord: “op een paard zitten is toch geen sport?”

Vrijwel elke ruiter heeft deze uitspraak meermaals moeten aanhoren. Een uitspraak die kant nog wel raakt. Dit omdat het je niet lekker achterover met de beentjes omhoog op een paard zit. Ruiters zitten met een zeer actieve houding op een paard. Een houding die ontzettend veel kracht en energie kost.

Paardrijden is een sport

“Sport bestaat uit allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht worden vereist” Dat is de definitie die de Dikke van Dale verbindt aan de term en het woord sport. Bij het lezen van deze uitleg kan er niet meer ontkend worden dat paardrijden een serieuze sport is. Dit omdat paardrijden voor de ruiter fysiek en lichaam erg zwaar kan zijn maar ook zeker omdat er veel vaardigheid, kracht en inzicht van een ruiter wordt vereist.

Verbranding van calorieën

Dat de paard rijsport een intensieve sport is blijkt wel uit het aantal calorieën dat een ruiter verbrand. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat een ruiter zo’n 200 calorieën in 45 minuten verbrand. Er is in dat geval uitgegaan van het een draf of galop. Dat betekent dus dat wanneer er intensievere oefeningen worden gedaan er nog meer calorieën worden verbrand.

De verbranding van calorieën komt met name door het feit dat de ruiter continue bezig is het met houden van controle en balans. Hier zijn ontzettend veel spieren voor nodig. Denk aan de beenspieren, bilspieren, buikspieren en kuitspieren.

Atletisch vermogen

Hierboven gaan we er al even verder op in. Maar van een ruiter wordt ontzettend veel atletisch vermogen verwacht. Denk aan spierkracht, balans, flexibiliteit en behendigheid. Ook moet een ruiter erg lichaamsbewustzijn. Dit omdat je tijdens de activiteit waarbij je controle en balans houdt het paard de juiste instructies moet geven. Dit alles moet op het goede moment samenkomen. Iets wat in moeilijke en stressvolle situaties niet meevalt. Zeker niet als je meeneemt dat erop ten duur vermoeidheid om de hoek komt kijken.

Denksport

Daarnaast is paardrijden ook een denksport. Zo zijn er verschillende strategieën waar over nagedacht moet worden. Maar ook de dressuurproeven en springroutes moeten door de ruiters worden onthouden. Dat lijkt misschien heel simpel. Maar op moment suprême zijn er tal van aspecten die moeten worden uitgevoerd of waaraan gedacht moet worden waardoor de kans op fout alleen maar toeneemt.

is paardrijden een sport

Competitie

Sport wordt vaak gekoppeld aan een vorm van competitie. En dat is iets wat de paard rijsport ook kan bieden. Er zijn tal van niveaus, wedstrijden en verschillende disciplines waar ruiters en zijn of haar paard aan mee kunnen doen.

Mentale weerbaarheid

Als ruiter ben je één met je paard. En dat is niet zo gemakkelijk. Het kan zo zijn dat je paard zijn dag niet heeft en niet doet wat hij hoort te doen. In dat geval moet je mentale weerbaarheid in orde zijn. Je moet op dat moment kunnen schakelen en keuzes maken die buiten het vooraf gestelde plan vallen.

Misschien vind je dit ook interessant?