Hoe onderhoud je een racefiets en een mountainbike?

Om de levensduur van jouw racefiets of mountainbike te verlengen moet je hem goed onderhouden. Natuurlijk is dit niet het leukste onderdeel van jouw hobby, maar essentieel is het wel. Door de volgende tips te volgen zorg je ervoor dat je lang door kan met jouw fiets en zo meer plezier in het fietsen houdt.

onderhoud racefiets

Schoonmaak

Het schoonmaken van de fiets in cruciaal. Doe dit na afloop van een rit om te voorkomen dat nat vuil opdroogt op jouw fiets. Spuit de fiets goed af met een tuinslang, sop de fiets goed in en maak alle onderdelen grondig schoon. Maak de gehele aandrijflijn schoon, maar gebruik geen hogedrukspuit. De onderdelen van een racefiets of mountainbike zijn zeer kwetsbaar en moet daarom niet met al teveel geweld worden afgespoeld.

Ontvetten en invetten

Ontvet de gehele aandrijflijn. Hiervoor kan je speciale fietsborstels en ontvettingsmiddel gebruiken. Wanneer dit middel is ingetrokken moet je de onderdelen weer goed schoon en droog maken, voordat je ze weer insmeert. Zo voorkom je dat je voor niets insmeert en zal je geen beschadigingen creëren. Dit opnieuw insmeren hoeft niet na elke rit, maar is wel aan te raden om een of twee keer per maand.

Kooptip

  • Fietskettingreiniger set

Remblokjes

Houdt de conditie van de remblokjes in de gaten. De meeste blokjes hebben een streepje staan tot waar ze mogen afslijten, als deze lijn te dichtbij komt is het verstandig om alvast nieuwe remblokjes aan te brengen. Voor rijders die vrijwel alleen in vlakke gebieden rijden geldt dat ze maandelijks nieuwe remblokjes nodig hebben. Rijdt je veel in berg-/heuvelachtig gebied? Let dan extra goed op jouw remblokjes, hier slijten de blokjes namelijk een stuk sneller af.

racefiets en mtb onderhoud

Stuurlint vervangen

Het regelmatig vervangen van jouw stuurlint zorgt voor meer grip en een fijnere fietservaring. Daarnaast ziet het er ook nog eens mooi strak uit. Blijf dus niet te lang doorfietsen met hetzelfde stuurlint.

Aan- en vastdraaien bouten en moeren

Controleer eens per half jaar alle bouten en moeren van jouw fiets. Tijdens alle activiteiten kunnen deze ietwat zijn losgedraaid. Maak ze schoon als er vuil tussen zit en draai ze weer aan. Doe dit niet te strak, want dan komt er teveel druk op. ‘’Vast is vast’’, zeggen fietsenmakers vaak als het aankomt over het vastdraaien van bouten en moeren.

Leestip: wat is het verschil tussen een mountainbike en een racefiets?

Breng hem eens weg

Het is verstandig om de fiets eens per jaar te brengen naar een gespecialiseerde fietsenzaak. Hier zien ze vaak mankementen die jou nog niet zijn opgevallen. De fietsenmaker zal jouw hele fiets onderzoeken, een goede onderhoudsbeurt geven en verdere tips geven.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport