Hoe bepaal je de juiste maat van een mountainbike?

Als je een nieuwe mountainbike gaat kopen, dan is het heel belangrijk dat je kiest voor de juiste maat. De juiste framemaat zorgt er namelijk voor dat je controle kunt houden over de fiets, comfortabel fietst en bovendien voorkomt het lichamelijke klachten. Het kan nog best lastig zijn om de juiste framemaat van een mountainbike te bepalen, er komen namelijk een aantal belangrijke factoren bij kijken. In dit artikel lees je hoe je de maat van een mountainbike kunt bepalen en we geven je de belangrijkste punten om op te letten.

mountainbikemaat

Welke maat mountainbike heb ik nodig?

In onderstaande tabel kun je eenvoudig aflezen welke framemaat je nodig hebt als je een mountainbike gaat aanschaffen. Deze tabel is echter een indicatie, want de maat wordt tevens bepaald door jouw eigen rijstijl en de specifieke verhoudingen van je lichaam.

Mountainbike maattabel:

mountainbike maattabel

Mountainbike maat bepalen met de lengte van de benen

Een andere manier om de juiste maat van de mountainbike te bepalen is door de lengte van de binnenkant van de benen op te meten. Je meet daarbij de lengte van het been vanaf de vloer tot aan het kruis. Volg de volgende aanwijzing om de juiste maat te bepalen:

  • Sta met je voeten ongeveer 15 cm uit elkaar;
  • Meet de afstand langs het been van de vloer tot het kruis;
  • Deze lengte in centimeters vermenigvuldig je met 0,68 en rond het getal af;
  • De uitkomst omrekenen naar inches, dit is je framemaat.
  • Ligt de uitkomst tussen twee maten? Dan kun je het best kiezen voor een kleinere maat als je sportief wilt zitten. Kies de grotere maat voor meer comfort.

Andere factoren die de framemaat van de mountainbike bepalen

Er zijn nog andere factoren die bepalen welke maat mountainbike geschikt is voor jou, zoals je rijstijl en de verhoudingen van jouw lichaam. Ieder merk fiets heeft ook weer andere verhoudingen. Het is daarom belangrijk om de tabellen als leidraad te houden en daarna een fiets bij een winkel te gaan ‘passen’. Factoren als stack en reach zijn heel belangrijk bij het bepalen van de juiste mountainbike voor jou. De stack houdt de hoogte van het stuur in; een lage stack zorgt voor een agressieve en aerodynamische houding. Een hogere stack zorgt daarentegen voor meer comfort. De reach staat voor de afstand tussen het zadel en het stuur. Hoe langer de reach, des te agressiever de fiets. Een kortere reach zorgt weer voor meer wendbaarheid en comfort. Hoe je zelf wilt fietsen en je lichaamsverhoudingen zijn dus mede bepalend in de keus voor de juiste maat mountainbike.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport