Waarop moet je opletten als je een helm koopt?

Ben je een fanatiek wielrenner of mountainbiker? Of ben je een beginnend mountainbiker of beginnend wielrenner en zoek je tips bij het kopen van een goede fietshelm? In dit artikel gaan we er uitgebreid op in.

fietshelm kopen

Waarom is een helm zo belangrijk?

Met name vroeger zagen we regelmatig sportfietsers zonder helm fietsen. Gelukkig neemt dat aantal tegenwoordig flink af. Het dragen van een helm is een absolute must. Het beschermt je hoofd tegen letsel bij een klein en groot ongeluk. Het dragen van een helm zorgt ervoor dat de kans op hoofdletsel maar liefst met 65% afneemt. Een ongekend hoog percentage die goed weergeeft wat het belang is.

Waar zorgt een helm voor?

Een helm heeft meerdere functies. Allereerst is het zo dat het de krachten van de val verdeeld over een groter oppervlak. Door de verdeling voorkom je heel veel kracht op één specifiek punt. Daarnaast zorgt een helm ervoor dat er niet direct contact is met de grond. De helm raakt de grond en je hoofd wordt in die zin ontlast.

tips bij het kopen van een helm

Waar moet ik opletten bij het kopen van een fietshelm?

Zoals je merkt is een helm onmisbaar. We nemen een aantal tips met je door om het kopen van de helm makkelijker te maken.

Concentreer je op de functionaliteit

Natuurlijk is het mooi dat je hele fietstenue mooi op elkaar aansluit. En een helm is daar zeker onderdeel van. Maar staar je hier niet blind op. Het uiterlijk vertoon van een helm is van ondergeschikt belang. Een helm draag je ter bescherming en daar moet dan ook de focus op liggen.

fietshelm belangrijk

Meet je hoofdomtrek

Maten van fietshelmen zijn S, M en L. Om de juiste maat te kiezen moet je jouw hoofdomtrek weten. Dit kan met een meetlint. Trek het meetlint, ongeveer twee centimeter boven je wenkbrauwen, om je hoofd heen.

Bekijk vervolgens bij de fietshelm maten welk omtrek past bij welke maat.

Comfortabel

Het is vervelend als de fietshelm niet lekker zit. De helm moet niet ten laste zijn. Daarom is het belangrijk dat je een helm kiest die prettig en comfortabel zit.

Er zijn veel verschillende helmen te verkrijgen. We raden dan ook aan om er meerdere te passen. Door meerdere helmen te passen kom je vanzelf tot de helm die voor jou het meest geschikt is.

Fietsbril

Draag je regelmatig een fietsbril? Pas de helm dan ook met bril. Het kan zijn dat de helm wel prettig zit zonder bril maar niet prettig zit met bril.

Met je hoofdschudden

Zodra je de helm op je hoofd zet is het aan te raden om eens flink met je hoofd te schudden. De helm moet tijdens het schudden op je hoofd blijven zitten maar niet knellen.

Bandjes van een helm afstellen

Stel de bandjes/riempjes goed af. De riempjes moeten ervoor zorgen dat de helm op je hoofd blijft zitten. Let er wel op dat je de bandjes niet te strak trekt. Dit kan tijdens het fietsen een snijdend gevoel geven.

comfortabele helm

Keurmerk 1078

Je fietshelm moet specifiek bedoeld zijn voor het fietsen. Controleer daarom of de helm het keurmerk 1078 heeft. Is dat niet zo? Zoek dan verder naar een helm die dit wel heeft.

Helm met reflectiestrepen

Dit advies is absoluut niet bindend maar kan wel bijdragen aan je veiligheid. Er zijn namelijk helmen met reflectiestrepen. Deze zijn zichtbaar wanneer er in het donker licht op jou wordt geschenen.

Hiermee ben je beter zichtbaar voor mensen in het verkeer.

Hoe duur is een goede fietshelm?

Er zijn fietshelmen te krijgen van € 25,- en er zijn fietshelmen te verkrijgen van over de € 200,- euro.

Het belangrijkste is dat je helm is uitgerust met keurmerk 1078. Op het moment dat dit het geval is heb je een helm die je voldoet aan de gestelde eisen.

Het prijsverschil zit hem vervolgens in het uiterlijk van de helm, comfort van de helm of aerodynamica van de helm.

Top 5 populaire helmen

  • BBB BHE-35 Condor Fietshelm
  • Mirage Fietshelm Allround
  • AGU Strato Helm Unisex Sporthelm 
  • Giro Foray Fietshelm 
  • Rogelli Ferox Fietshelm

Berg je helm goed op

Okay, je hebt nu een helm gekocht maar hoe zorg je dat de helm goed blijft? Zorg ervoor dat je na gebruik de helm bewaart op een koele, droge en zonvrije plek. Kies voor een plek waar de helm kan luchten. Dus bewaren in de sporttas is geen goed idee.

Shit gevallen!

Ben je gevallen tijdens het fietsen en had je een helm op? Dan hopen we dat het goed met je gaat en zijn we blij dat je een helm op had.

Zodra je op je helm gevallen bent verliest de helm zijn functie. Daarom is het vanaf nu zaak om een nieuwe helm te kopen.

Doe je dit niet? Dan ben je tijdens de volgende val niet voldoende beschermd.

SportSport