Fietscomputer aanschaffen: waar op letten?

Ben jij een wielrenner en/of mountainbiker? Ben jij steeds serieuzer bezig gaan met jouw hobby en jouw prestaties verbeteren? Een fietscomputer is voor vele fanatieke fietsers een uitkomst. Wil jij weten waarom je er één zou moeten aanschaffen en waar je bij die aankoop op moet letten?

fietscomputer kopen

Voordelen van een fietscomputer

Een fietscomputer biedt vele voordelen voor iedere renner. Van beginnende tot ervaren renners heeft vrijwel iedereen baat bij een goedwerkende fietscomputer. Voor beginners is het goed om hun snelheid te weten. Zo kunnen zij proberen een constant tempo te hanteren, omdat het minst kracht kost. Daarnaast zorgt een fietscomputer voor een stukje motivatie. Wanneer jij fietst en merkt dat je een bepaalde route of snelheid beter aankan, zal je namelijk een enorme genoegdoening ervaren.

Voor ervaren renners zijn fietscomputers met navigatie, ook wel fietsnavigatie, een aanrader. Ervaren renners willen namelijk in vele gevallen verschillende routes fietsen en meer gebieden verkennen dus hun eigen omgeving. Hierdoor kom je vaker op plekken waar je de weg niet weet en kan een fietsnavigatie jou helpen.

Fietsnavigatie

Of jij een fietscomputer met navigatie nodig hebt hangt af van wat voor fietser jij bent. Blijf je veelal in je eigen omgeving of ga jij vaak dezelfde route rijden? Dan is navigatie geen must voor jou. Avontuurlijkere renners kunnen wellicht beter wel een fietsnavigatie nemen. Zo zijn zij altijd bewust van hun route en locatie in onbekende gebieden. Fietsnavigaties zijn er in vele varianten. Sommigen hebben enkel een klein overzicht van waar jij je bevindt, terwijl anderen uitgebreide kaart- en navigatiemogelijkheden hebben. Bedenk voor jezelf wat jij nodig hebt.

Bedrading

Fietscomputer kunnen met bedrading of draadloos worden gemonteerd. Bedrading heeft enkele minpunten, maar zijn wel goedkoper. Zo zijn fietscomputers met draden minder veilig omdat er bijvoorbeeld het stuur van een andere renner in kan blijven hangen en zorgen de kabels voor iets meer luchtweerstand. Dit is op te lossen door de draden met zipties zo goed mogelijk weg te werken. Draadloze fietscomputers maken gebruik van sensoren en zijn dus veiliger, maar ook duurder. Fiets jij vaak alleen en maakt het kleine extra beetje luchtweerstand jou niet veel uit? Dan is een fietscomputer met bedrading, die goed weggewerkt kunnen worden, voor jou waarschijnlijk de beste optie.

fietscomputer kopen

Batterij of accu?

Wil jij een batterij of een accu in jouw fietscomputer? Batterijen moeten worden vervangen en zullen dus kosten met zich meebrengen. Een accu kan eenvoudig worden opgeladen via een bijgeleverd kabeltje. Ben jij een type die dit vaak vergeet? Wellicht is het beter om een fietscomputer met batterijen aan te schaffen. Zorg er dan wel voor dat je altijd voldoende batterijen in huis hebt. Een ander nadeel van een accu is dat hij lange ritten wellicht niet kan volhouden. Ook dan zijn verwisselbare batterijen wellicht een uitkomst.

Waterdichtheid

Voor de levensduur van jouw fietscomputer is het goed om een waterdichte fietscomputer aan te schaffen. Hoe beter de fietscomputer bestand is tegen water, hoe duurder hij zal zijn. In de meeste gevallen is een spatwaterdichte fietscomputer genoeg om te overleven. Wil je geen risico? Neem dan een volledig waterdichte variant.

Display

De grote van de display is volledig aan jou. Bekijk voor jezelf welk formaat jij prefereert. Het is handig om een display te zoeken die niet glinstert in het zonlicht. Dit voorkomt dat jij tijdens het fietsen jouw scherm niet kan aflezen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport