Wat is onderwaterhockey?

Onderwaterhockey is een hockeyvariant die op de bodem van een zwembad wordt gespeeld. De sport is 1956 ontstaan door een groep duikers die in de winter opzoek waren naar een alternatief om hun conditie op peil te houden. Bedoeling van het spel is om de puck zo vaak mogelijk in het doel (de doelbak) van de tegenstander te krijgen.

onderwaterhockey

Teamsamenstelling

Onderwaterhockey wordt gespeeld met twee teams en zijn uit elkaar te houden door de verschillende kleuren caps en hockeysticks. De teams bestaan uit maximaal 10 spelers waarvan er 6 in het veld staan. De teams mogen doorlopend en op elk moment wisselen zo lang er maar niet meer dan 6 spelers in het veld staan.

Hoe lang duurt een wedstrijd?

Een onderwaterhockey wedstrijd duurt 30 minuten en wordt opgesplitst in twee delen, namelijk de eerste helft en de tweede helft. Na 15 minuten hebben de spelers 3 minuten rust om vervolgens de overige 15 minuten te spelen. Tijdens overtredingen of andere momenten waarbij het spel stilligt, loopt de tijd door. Tenzij dit zich voordoet in de laatste twee minuten van een speelhelft. Dan wordt de tijd stilgezet.

Hoe groot is een onderwaterhockey veld?

Er zijn veel verschillende zwembaden in verschillende groottes. Daarom is het moeilijk om één vaste veldafmeting aan te houden. Dat is ook de reden waarom onderwaterhockey velden variabel zijn. Zo moet een veld tussen de 21 en 25 meter lang zijn en tussen de 12 en 15 meter breed. De diepte van het bad moet tussen de 1,8m en 3,6m zijn. Verder mag de bodem van het bad licht hellend, zij het dat deze niet meer dan 5% mag zijn.

Spelregels

De bedoeling van het spel is om als team zo vaak mogelijk de puck in de doelbak van de tegenstander te krijgen. Tijdens het spel mag er niet met twee handen gespeeld worden. Ook mogen tegenstanders niet gehinderd of tegengehouden worden. Voor het overtreden van de regels gelden de volgende straffen:

  • Waarschuwing
  • Tijdstraf van 1, 2 of 4 minuten
  • Definitieve uitsluiting

De hoogte van de straf is afhankelijk van de overtreding. Hoe zwaarder de overtreding hoe zwaarder de straf. Zodra een speler tijdelijk of geheel van de wedstrijd is uitgesloten mag deze niet vervangen worden.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport