Waar moet ik opletten als ik een hockey bitje koop?

Ben je fanatiek hockeyer of hockeyster? Of ben je van plan om deze sport te gaan beoefenen? Wil je voor je veiligheid een bitje kopen en vraag jij je af waar je op moet letten? In dit artikel nemen we dit met je door.

hockeybitje kopen

Een hockeybitje

Een hockeybitje wordt ook wel een gebitsbeschermer of mondbeschermer genoemd. Het bitje draag je in de mond ter bescherming van je tanden. Voorheen was het dragen van een bitje niet verplicht maar sinds 1 juli 2015 heeft de hockeybond besloten om het dragen van een bitje te verplichten.

Waarom een bitje?

Een hockeybal of een hockeystick tegen je mond en/of tanden kan flink wat schade opleveren. En dat is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen. Daarom is het dragen van een hockey bit geen overbodige luxe. Nu is het zo dat er in het verleden wel eens getwijfeld werd over de functie van een bitje. Er werd zelfs gedacht dat dit ernstiger letsel met zich mee zou brengen. Maar uit onderzoek is gebleken dat hockeybitjes helpen om schade te voorkomen. De kracht die vrijkomt wanneer de bal of de stick op de mond komt wordt beter verdeeld waardoor er minder schade ontstaat.

Wat voor soort bitje moet ik kopen?

Er zijn heel veel verschillende hockey bitjes te verkrijgen. Wij maken onderscheid in een drietal bitjes, namelijk:

Standaard beschermer

De standaard beschermer is een type hockey bit die kant en klaar in de sportzaak ligt. Je hoeft het bitje alleen uit de verpakking te halen, schoon te spoelen en in te doen. Dit type bit is het meest voordelig van allemaal. Grootste nadeel is dat deze niet naar je mond gaat staan waardoor die minder aansluit en je minder beschermd bent.

Kook en bijt

De kook en bijt beschermer lijkt veel op de standaard beschermer. Grootste verschil is dat deze gekookt moet worden. Dit doe je om en nabij zo’n 10 seconden om er vervolgens in te happen. Hierdoor gaat het bitje naar je mond en gebit staan waardoor deze beter aansluit en je beter beschermd bent.

Op maat gemaakt

De laatste optie is de duurste, beste en meest veilige optie. Dat heeft alles te maken met het feit dat dit type bit op maat gemaakt wordt. Dat wil zeggen dat het perfect aansluit met als voordeel dat het bit comfortabel zit, je makkelijker slikken en praten kunt en je optimaal beschermd bent.

Waar moet je opletten als je er één aanschaft?

Het belangrijkste is dat je een hockeybit aanschaft die goed aansluit. Dat wil zeggen dat een hockeybit op maat de beste optie is. Maar er moet gezegd worden dat een groot deel van de hockeyers voor de middelste keuze gaan. Namelijk de kook en bite variant. Deze is minder op maat dan de duurdere versie maar sluit beduidend beter aan dan de standaardversie.

Bitjes zijn er meestal in twee maten. Namelijk een volwassen maat en een kindermaat dat maakt het kiezen doorgaans erg gemakkelijk. Tenzij je een bitje nodig bent voor iemand die op de grens balanceert. In dat geval moet er kritisch gekeken worden naar de maat die je aanschaft.

Hockey bit met hoge beoordeling

  • Shock Doctor Gel Max Strapless

Sport