Waarom lange sokken bij volleybal?

Vraag jij je af waarom volleyballers soms lange sokken aan hebben? Wil je weten wat de toegevoegde waarde van die lange sokken zijn? In dit artikel zoomen we er verder op in.

lange sokken volleybal

Compressiekous

Er zijn veel sporters die tijdens het sporten lange sokken dragen. Deze sokken worden ook wel compressiekousen, compressiesokken of sportcompressie kousen genoemd. Dit type sok is ontwikkeld om de sportprestaties te verbeteren.

Gebruikt voor verschillende sporten

De sokken worden niet alleen gebruikt door volleyballers. Ook hardlopers, voetballers, basketballers, wielrenners, mountainbikers, handballers, korfballers, schaatsers, skiërs en andere sporters sporten met compressiekousen.

Wat doet een compressiekous?

Zoals gezegd is een compressiekous bedoeld om de sportprestaties te verbeteren. Logischerwijs gaat je volleybal techniek er niet op vooruit. De kousen hebben invloed op de prestaties van je spieren. Zo dragen de sokken bij aan een betere doorbloeding van de spieren, zorgt het sneller voor verse zuurstof, treedt er minder snel verzuring op en biedt de sok stabiliteit voor de kuit en achilleshiel.

volleybal compressie kous

Foto: herzogmedical.com

Bevordert de doorbloeding + verse zuurstof

Op het moment dat je aan het volleyballen bent of op een andere manier lichamelijk actief bent stroomt het bloed door de onderbeenspieren terug naar het hart. Het bloed wisselt de afvalstoffen in voor voedingstoffen en vers zuurstofrijk bloed. Het dragen van compressiekousen bevordert dit proces, ze zorgen er namelijk voor dat de afvalstoffen eerder en beter worden afgevoerd waardoor er eerder ruimte is voor nieuw en vers bloed. Hierdoor houden je spieren het langer vol en treedt er minder snel verzuring op.

Kooptip: compressiekousen van Herzog

Herzog Pro Sportcompressiekousen oranje Stabiliteit

Bij elke stap of landing moeten je kuitspieren hard aan het werk. De spieren schudden zelfs na een stap of een landing vaak nog enige tijd na. Het dragen van een compressiekous zorgt voor stabiliteit en ondersteuning waardoor de ‘klap’ eerder verwerkt is.

Verschillende soorten

Compressiekousen zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten. Zo kun je kiezen voor een compressiekous met voet maar je kunt ook kiezen voor een compressiekous zonder voet.

Hoe moet een compressiekous zitten?

Het is heel belangrijk dat een compressiekous heel nauw om je kuiten heen zit. Op het moment dat de kous niet nauw aansluit verliest het zijn positieve kenmerken. Er zijn veel mensen die moeten wennen aan het dragen van een compressiekous. Vaak denken ze dat de kous te klein is of dat het veel te strak zit. Maar in 9 van de 10 gevallen is dat dus niet zo.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport