Hoeveel punten bij een strafworp?

Kijk je op dit moment basketbal en vraag jij je af hoeveel punten een strafworp oplevert? Verdiep jij je op dit moment in de sport basketbal en wil je weten wat het raak gooien van een strafworp doet met het puntenaantal?

strafworp basketbal

3 punten, 2 punten en 1 punt

Bij basketbal kun je verschillende punten scoren, namelijk 1 punt, 2 punten en 3 punten. Voor een driepunter zal de bal vanaf de 3-puntslijn in de basket moeten worden gegooid. Mocht je de bal binnen de 3-puntslijn in de basket krijgen dan komen er 2 punten bij het puntenaantal op. Maar het is ook mogelijk om één punt binnen te slepen. Dit kan wanneer je de bal vanuit een vrije worp in de basket gooit.

vrije worp basketbal

Hoeveel punten bij een strafworp?

Hierboven gaan we er al even op in. Maar het om te verduidelijken zullen we het herhalen. Zodra je de bal vanuit een strafworp in de basketbalring weet te gooien ontvang je hiervoor één punt.

Toch liggen er kansen voor meer punten. Dit omdat je meerdere kansen krijgt op het gooien van de bal. Het is namelijk zo dat wanneer het verdedigende team een fout maakt buiten de 3-puntslijn, dat de aanvaller 3 vrije worpen mee krijgt. Mocht de verdediger een fout begaan binnen de 3-puntslijn dan mag het aanvallende team 2 vrije worpen nemen.

Mocht je als team 5 fouten maken in één kwart dan krijgt de tegenpartij bij iedere volgende fout 2 vrije worpen. In de NBA, s ’werelds grootste basketbalcompetitie ligt dit aantal op 7.

Nu kan het zijn dat de eerste strafworp gemist wordt. Als dit het geval is dan is de bal vrij en kan de beste rebounder de bal oppakken. Hierdoor wordt het spel hervat en blijft de schade voor het verdedigende team beperkt.

Relevante producten

  • SportX Basketbal
  • Spalding Basketbal Kinderen 
  • Spalding Basketbal BBL TF1000

Misschien vind je dit ook interessant?