Waar opletten bij het kopen van een hockeystick?

Wil je een nieuwe hockeystick voor op het veld kopen en vraag jij je af waar je opletten moet? Wil je weten waar je het over hebt en er zeker van zijn dat je een goede aankoop doet? We nemen alle relevante aandachtspunten met je door.

hockeystick kopen

Hockeystick kopen

Er zijn heel veel verschillende kleuren, merken en soorten hockeysticks. Het kopen van een hockeystick is dan ook niet eenvoudig. Om er zeker van te zijn dat jij jouw ideale hockeystick kunt kopen lopen we de volgende punten met je door.

  • Kromming
  • Gewicht
  • Stijfheid
  • Krul
  • Sticklengte
  • Positie in het veld
  • Budget

Kromming van de hockeystick kiezen

Een hockeystick is licht krommend en in verschillende krommingen te krijgen. Krommingen van een stick worden aangegeven in millimeters (mm). De maximale kromming is 25 mm en begint doorgaans bij zo’n 16mm.

Eén van de belangrijkste zaken bij het bepalen van de juiste kromming is door te kijken naar waar de kromming begint. Zo zijn er sticks waar de kromming bij de steel begint maar er zijn ook sticks waarbij de kromming een stuk lager begint. Een officiële regel is dat de kromming, vanuit de krul gemeten op minimaal op 20 centimeter hoogte moet zitten.

Om het je makkelijk te maken zijn de verschillende krommingen opgedeeld in 4 categorieën, namelijk:

Standaard kromming

Dit type stick lijkt heel erg op een rechte stick. Maar dat is die niet. De stick heeft een hele lichte buiging. De stick zie je vaak terug bij beginnend hockeyers en is geweldig om de bal te duwen, te stoppen en te raken.

Mid bow kromming

Hockeysticks met een midbow kromming hebben een kromming over de hele stick. Dit type hockeystick is ideaal voor beginners en gevorderden. Het type stick zie je dan ook vaak terug bij hockeyende kinderen. De stick is ideaal voor het pushen, flatsen en het slaan van vlakke ballen.

Low bow kromming

De low bow kromming begint vrij laag op de stick. Op zo’n 25 centimeter vanaf de krul gemeten. Deze stick is ideaal voor aanvallers die snel willen dribbelen, een liftpass willen geven en regelmatig scoopen en sleeppushen. Met name ervaren spelers kiezen voor een stick met een low bow kromming.

Extreme bow kromming

Sticks met een extreme bow kromming zijn sticks waarbij de kromming op 20 centimeter van de krul begint. Lager dan dit gaan we de krommingen niet meemaken. Dit is een officieel vastgestelde regel. Sticks met een extreme bow kromming zijn uitermate geschikt voor ervaren en behendige dribbelaars die specialist zijn in het omhoog pushen van de bal. Ook het slaan van halfhoge ballen en het uitvoeren van de scoop is met deze stick relatief gemakkelijk. Het stoppen en slaan wordt door de ultra lage boog daarentegen een stuk moeilijker.

Gewicht van de hockeystick kiezen

Hockeysticks zijn te verkrijgen in verschillende gewichtsklassen. We hebbben ze voor je opgedeeld:

  • Extra light: 520 gram – 550 gram
  • Light: 550 – 590 gram
  • Medium: 590 – 625 gram

Over het algemeen is het zo dat hoe lichter de stick hoe wendbaarder je bent. Ideaal voor dribbelaars en aanvallers die de bal in een kleine ruimte moeten spelen.

Echter is een verdediger bij het slaan van een harde rechte bal opzoek naar power. Daarom kiezen veel verdedigers ook voor de light of medium variant.

de juiste hockeystick kopen

Stijfheid van een hockeystick

Een hockeystick heeft verschillende stijfheden en dat wordt bepaald door de hoeveelheid carbon die in de stick verwerkt zit. Elke vorm van stijfheid heeft zo z’n voor en z’n nadelen. We nemen ze met je door.

Lage stijfheid

Hockeysticks met een lage stijfheid worden met name gebruikt door beginnend hockeyers. Door de lage stijfheid heb je flink meer controle, wat voor een beginnend hockeyer vaak goed van pas komt. Nadeel is echter dat je meer werk moet verrichten om de bal in beweging te brengen. Over het algemeen is dat allesbehalve negatief omdat je als beginner op deze manier goed aan je techniek kan werken.

Middel stijfheid

Dit type stick is het meest populair en wordt het vaakst gekozen. Dit omdat het precies tussen de twee andere stijfheden inzit. Je hebt hier dus minder controle mee als je het vergelijkt met een stick met een lage stijfheid. Maar kunt de bal daarentegen wel weer makkelijk bewegen. Als je de stick vergelijkt met een hoge stijfheid is het precies andersom. Je hebt in dat geval juist meer controle maar het iets moeilijker om de bal hard en strak vooruit te bewegen.

Hoge stijfheid

Over het algemeen zien we dat hele stijve hockeysticks met name worden gebruikt door ervaren spelers. Dit komt omdat de stijfheid van de stick voor minder controle zorgt, zo zal de bal sneller van je stick afspringen bij het stoppen en aannemen van de bal. Voordeel van een stijve stick is dat je de bal meer vaart kunt meegeven en strakker kunt inspelen.

Verschillende soorten krullen

De krul van de hockeystick is onder te verdelen in drie categorieën, namelijk:

Kleine krul

Sticks met een kleine krul zijn uitermate geschikt voor spelers die graag dribbelen. De krul is snel om de bal heen waardoor je erg wendbaar bent.

Normale krul

De meeste hockeysticks hebben een normale krul. Dit type krul is vrij allround en bezit meerdere eigenschappen.

Grote krul

Dribbelen met een stick met een grote krul is moeilijker dan dribbelen met een stick met een kleine krul. Dit omdat de krul minder snel om de bal is waardoor het lastiger is om snel van links naar rechts te bewegen. Voordeel van een grote krul is dat het uitvoeren van de backhandaanname makkelijker uit te voeren is.

Stick lengte kiezen

De juiste lengte van je stick kiezen is relatief eenvoudig maar wel heel belangrijk. Je zet de stick op de grond naast je neer en wanneer de stick net iets onder je navel/heupbot komt heb je de juiste maat te pakken.

Belangrijk is dat je in je achterhoofd houdt dat een hockeystick niet snel te klein is. Hij is eerder te groot dan te klein. Koop dus geen hockeystick op de groei. Dit gaat ten koste van de techniek en daarbij is de bal verder van je af waardoor je minder controle hebt en de tegenstander deze makkelijker kan afpakken.

Nu hoor ik je bijna denken, dan koop ik een hockeystick die flink kleiner is. Maar zo werkt dat niet. Een hockeystick kan ook echt wel te klein zijn. Zodra die 10 centimeter (met schoenen aan) onder je navel komt is het tijd om een grotere stick aan te schaffen.

Mocht je er niet helemaal uitkomen dan is er nog een ander handigheidje om de juiste maat op te meten. Je gaat in dat geval recht overeind staan en houdt de hockeystick onder je oksel. Vervolgens ga je kijken waar de krul uitkomt. Komt de krul nog onder de knieschijf? Dan heb je nog de goede maat te pakken. Komt de krul op je knieschijf of zelfs daarboven? Dan wordt het tijd om uit te kijken naar een andere stick die groter van formaat is.

Sticklengte in Inches Sticklengte in Centimeter
24 61 CM
25 63 CM
26 66 CM
27 69 CM
28 71 CM
29 74 CM
30 76 CM
31 79 CM
32 81 CM
33 84 CM
34 86 CM
35 89 CM
36 91 CM
36.5 Standaard volwassenen lengte 93 CM Standaard volwassenen lengte
37.5 Junior lengte advies geld hier niet 95 CM Junior lengte advies geldt hier niet
38.5 Junior lengte advies geld hier niet 98 CM Junior lengte advies geldt hier niet

Positie in het veld

De positie in het veld is een belangrijk aspect bij het kiezen van de juiste stick. Dit omdat je als verdediger andere vaardigheden en technieken nodig bent dan als aanvaller.

Zo is het voor een aanvaller belangrijk om in een kleine ruimte controle te houden over de bal. Een middenvelder moet een stick hebben die bijdraagt in het verplaatsen van de bal zodat hij makkelijk de bal op beide fronten kwijt kan. En een verdediger is vaak opzoek naar een stick met power. Zodat de bal hard en strak vooruit gespeeld kan worden.

kiezen van een hockeystick

Wat kost een hockeystick

Zoals je merkt komt er nogal wat kijken bij het aanschaffen een hockeystick. Er zijn heel veel aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten sticks, in veel verschillende soorten kwaliteiten in verschillende prijscategorieën. De prijs van een volwassen veldhockeystick varieert tussen € 25,- en € 360,- euro.

  • Angel Sports Hockeyset
  • Adidas DF24 Carbon Hockeystick
  • KN10 ProBow-X Micro Zwart 

Hockeystick merken

Bekende hockeystick merken zijn:

  • Grays
  • Adidas
  • Reece
  • Brabo
  • Dita
  • Desii

Sport