Tips voor het lopen van een halve marathon

Heb je een halve marathon op de agenda staan en wil je deze op een zo makkelijk mogelijke manier uitlopen? In dit artikel nemen we tips met je door die daarbij kunnen helpen.

tips training halve marathon

Goede training

Deze tips zijn bedoeld als voorbereiding op een halve marathon. Het is namelijk belangrijk dat je met een getraind lichaam aan een halve marathon begint. Hierdoor voorkom je blessures en weet je vrijwel zeker dat je deze uitloopt.

Mocht je nog nooit een halve marathon hebben gelopen en als doelstelling hebben om er over een jaar één te lopen. Maak dan gebruik van een hardloopschema. Deze voorkomt overbelasting en geeft je houvast bij het opbouwen van de kilometers en het verhogen van je snelheid.

Ontspan halverwege

Het is aan te raden om halverwege een halve marathon even een moment van ontspanning in te lossen. Vaak zie je bij kilometer tien dat de scherpte er af is en dat de verveling ietwat toeslaat. Ook krijg je te maken met vermoeidheid wat voor vertwijfeling kan zorgen. Door halverwege even de benen en nek los te schudden en te genieten van de entourage krijg je nieuwe energie en een andere focus.

Deel de kilometers op

Zoals gezegd is 20 kilometer geen kattenpis. En het grote aantal kilometers kan onderweg erg demotiveren. Je moet je voorstellen dat je bij kilometer 10 bent en denkt, och hemel: ik ben nog maar op de helft. Daarom is het slim om het aantal kilometers op te delen. Bijvoorbeeld in 3×7 of 4×5. Hierdoor maak je kleinere en overzichtelijkere doelen wat erg motiverend werkt.

Loop je eigen tempo

We raden je aan om met een hardloophorloge te gaan lopen. Deze kan je helpen bij het lopen van je eigen tempo. Als het goed is, weet je door de trainingen welke snelheid je moet/wilt aanhouden. Door het horloge ben je op de hoogte van je actuele snelheid waardoor je gericht kunt opschalen maar ook kunt afschalen in tempo.

Het lopen met een horloge zorgt ervoor dat jij jezelf niet over de kop loopt en dat je ook tevreden kunt zijn met het tempo wat je loopt.

Luister naar je lichaam

Een hardloophorloge kan heel goed werken bij het bepalen van je hardloopsnelheid. Maar toch raden we je aan om deze niet bindend te maken. Je hebt als mens namelijk te maken met goede en met slechte dagen. Het kan zijn dat je een slechte dag hebt en dat jouw ‘normale trainingssnelheid’ die dag niet realistisch is. Maar het kan ook zijn dat je een goede dag hebt en bij kilometer 15 ontzettend veel energie en power over hebt. Je zou er in dat geval voor kunnen kiezen om het tempo te verhogen.

Zorg voor voldoende energie

Het is belangrijk om voldoende brandstof te hebben. Daarom is voldoende eten en drinken voor, tijdens en na het hardlopen ontzettend belangrijk. We raden aan om elk kwartier een beetje te drinken. Let er wel op dat je niet te veel drinkt want dat kan een klotsend gevoel in de maag geven.

Verder adviseren we om een energiereep of energiegel mee te nemen. Deze producten geven je direct energie en dragen bij aan een soepele 21 kilometer.

Laat anderen met rust

We adviseren je om anderen met rust te laten. En we bedoelen dan niet dat je vervelend bent. Waar het omgaat is dat jij je eigen wedstrijd loopt. Vaak zien we (met name bij beginnend wedstrijdlopers) dat ze achter andere deelnemers aan gaan rennen. Iets wat niet wenselijk is aangezien je daarmee het tempo van een ander aanhoudt.

Misschien vind je dit ook interessant?