Waarom haal jij je doelstelling niet?
Er zijn verschillende redenen waarom je je doelen niet bereikt. Een eerste reden is vrij eenvoudig: je lichaam kan simpelweg niet meer. Ondanks je mentale kracht / wilskracht kan je lichaam zijn limiet hebben bereikt. Soms is de doelstelling gewoon te ambitieus.
Een andere mogelijkheid is dat je niet voldoende aandacht hebt besteed aan je lichaam. Zelfs als je lichamelijk in staat bent om je doel te behalen, moet alles in balans zijn. Onvoldoende eten, drinken of slaap kan roet in het eten gooien.
Tot slot is er het mentale aspect. Topsporters praten vaak over de ‘mindset’ en hoe belangrijk het is om mentaal sterk te zijn. Dit speelt een cruciale rol bij het behalen van je doelstellingen. Maar hoe beïnvloed je dit? Hoe blijf je mentaal veerkrachtig tijdens de voorbereiding op een hardloopwedstrijd? En hoe vermijd je opgeven halverwege een marathon? Dit artikel verkent deze vragen en biedt inzichten om je mentale kracht te versterken.
Lopen op mentaliteit: een aantal praktische tips
Voel je je uitgeput, bijna op je limiet, lijkt het alsof je niet meer door kunt gaan, ben je dichtbij de finish of weet je dat je het kunt maar is het zwaar, ervaar je vooral mentale weerstand? Hier zijn enkele tips om dat extra stapje te zetten.
1. Wees realistisch
Mentale veerkracht is van onschatbare waarde, maar het kan geen wonderen verrichten. Het is belangrijk dat het in lijn blijft met de realiteit. Bijvoorbeeld, als je je voorstelt dat je zonder training je eerste marathon binnen 2,5 uur kunt lopen, zelfs als je mentaal sterk bent, zijn sommige doelen simpelweg niet haalbaar. Het is essentieel om ambitieus te zijn, maar ook realistisch over wat haalbaar is.
2. Visualiseer
Creëer een mentaal beeld van je doel. Visualiseer het geluk en de voldoening die je zult voelen wanneer je je doel bereikt. Laat de trots door je heen stromen. Terwijl je die glimlach vasthoudt, richt je gedachten op je hoofddoel en geef jezelf even de ruimte om de pijn te verlichten.
3. Perspectief en focus
Als de uitdagingen tijdens een wedstrijd groter worden, neem dan even afstand en herinner jezelf aan de beloningen die in het verschiet liggen. Houd het grotere plaatje in gedachten, maar laat het je niet overweldigen. Dit omdat te veel focus op het grotere plaatje ook demotiverend kan werken. Bijvoorbeeld, als je een marathon loopt en je denkt alleen aan de finish bij kilometer 10, kan dit juist demotiverend zijn.
4. Kleine subdoelen
Verdeel je hoofddoel in behapbare subdoelen. Focus op elke stap, elke kilometer, elk drinkmoment, elke 10 kilometer. Talloze kleine subdoelen leiden tot het uiteindelijke grote doel. Voordat je het weet, ben je er. Dit is mentaal minder intens omdat je vaker kleine successen viert.
5. Vergelijk jezelf met anderen
Vergelijk jezelf met andere lopers. Stel je voor dat je bezig bent met een halve of hele marathon. Bedenk dat iedereen het zwaar heeft, iedereen worstelt. Jij bent niet de enige die het moeilijk heeft. Dit besef kan je geruststellen.
Kijk ook naar het feit dat sommigen vertragen, sommigen stappen zelfs uit of gaan wandelen. Maar jij hoort niet bij die groep. Jij zet door. Jij bent een overwinnaar en behoort tot dat speciale gezelschap dat doorzet en de uitdaging aangaat.
Ondertussen staan toeschouwers langs de route. Zij zijn er gewoon, maar jij niet. Jij bent degenen die de uitdaging aangaat. Dat is bewonderenswaardig. Haal daar energie uit. Jij hebt de moed om mee te doen en dat maakt jou speciaal.
6. Je kan meer dan je denkt
Laat je leiden door het besef dat je lichaam veerkrachtig is en meer kan verdragen dan je denkt. Sta stil bij de mogelijkheden, zelfs wanneer de uitdagingen moeilijker worden.