Hoeveel drinken voor, tijdens en na het hardlopen

Loop je regelmatig hard of ben je van plan om het hardlopen op te gaan pakken? Vraag jij je af hoeveel je voor, tijdens en na de training of wedstrijd moet drinken? In dit artikel gaan we hier verder op in.

drinken hardlopen

Waarom is drinken zo belangrijk?

Tijdens het sporten verlies je veel vocht. Niet alleen door te zweten maar ook door de lucht die je uitademt. De hoeveelheid die je verliest kan oplopen tot maar liefst 2 liter per uur. Dit is echter afhankelijk van de temperatuur en intensiteit van de training of wedstrijd. Het is daarom ten aller tijde belangrijke om je vochtgehalte op peil te houden. Hierdoor voorkom je uitdroging van het lijf.

Naast het feit dat je vocht verliest verlies je door te zweten ook belangrijke mineralen. Denk aan chloride, magnesium, sodium en kalium. De verzamelnaam voor deze mineralen is elektrolyten. Deze elektrolyten zijn van cruciaal belang voor het goed functioneren van je spieren. Door dit vroegtijdig aan te vullen voorkom je evt. spierkrampen waardoor jij je training of wedstrijd langer kunt volhouden.

voldoende water drinken

Voor het hardlopen drinken

Drink voordat je gaat hardlopen voldoende water. Voorkom echter dat je te maken krijgt met een klotsende maag. Het is niet aan te bevelen om vlak voordat je start 1,5 liter naar achter te gooien. Ons advies is om een half uur van tevoren zo’n 250 tot 500 ml water te drinken.

Tijdens het hardlopen drinken

Laten we vooropstellen dat de aanbevolen drink hoeveelheden van verschillende factoren afhankelijk zijn. Denk aan de duur van de activiteit of intensiteit van de training.

Loop je korter dan een uur dan ligt de nadruk op het aanvullen van het vochttekort. Het drinken van water volstaat in dit geval. Dat is anders wanneer je training langer duurt dan een uur. In dat geval is het van belang om ook je elektrolyten aan te vullen. Dit kan door het drinken van sportdranken.

In beide gevallen is het van belang om niet te veel in één keer te drinken. Spreid het uit zodat je lichaam de hoeveelheid goed verwerken kan. Hiermee voorkom je uitdroging en ongemakken zoals een klotsende maag. Wij adviseren om elk kwartier iets te drinken en dan niet meer dan 500ml.

  • Isostar Long Energy Sportdrank – Orange – Poed…

Drinken na het hardlopen

Het drinken na het hardlopen is met name bedoeld om het opgelopen vochttekort aan te vullen. De hoeveelheid is wederom van verschillende factoren afhankelijk. Het is wel eenvoudig uit te rekenen, ga voor jouw run op de weegschaal staan en doe dit na je run nogmaals. Vermenigvuldig het verschil x1,5 en vul de uitkomst in liters bij.

Dus ben je voor de run 82 kilo en na de run 80 kilo? Dan vermenigvuldig je 2 keer 1,5. De uitkomst is drie wat inhoudt dat je 3 liter moet drinken om je vochttekort aan te vullen!

Handige manieren om te drinken?

Drinken tijdens het hardlopen is voor veel hardlopers een dingetje. Het is niet zoals bij voetbal of volleybal dat je even na de kant loopt om wat water te drinken. Daarom is het belangrijk dat je drinken meeneemt. Alleen het is niet wenselijk om bijvoorbeeld een uur lang een bidon in je hand te houden. Dat rent totaal niet comfortabel en gaat ten koste van je hardlooptechniek. Wij raden je daarom aan om een drinkgordel of hardloopbelt aan te schaffen. Dit is een eenvoudig en prettige zittende riem en dient als opbergplek voor kleine flesjes drinken.

Een alternatief is de drinkrugzak. Deze wordt vaak gebruikt bij trailrunning. Het is een rugzak die nauw om je lijf zit met daarin een zak die je kunt vullen met water. Door de eenvoudige drinktuit kun je tijdens het lopen op een gemakkelijke manier vocht naar binnen werken.

  • Avento – Drinkgordel incl. 2 drinkflessen – Zwart
  • Hardloopriem – Drinkgordel inclusief 4 drinkfl…
  • CamelBak Women’s Circuit Vest
  • Laken Rugzak

SportSport