Oefeningen tegen buikvet

Loop jij al een tijdje rond met wat overtollig vet om jouw buik en ben je van mening dat het de hoogste tijd is om daar wat aan te doen? Heel goed! Wij helpen je graag op weg en geven je de beste tips om van jouw ‘buikje’ af te komen.

oefeningen buikvet

Hoe begin ik?

Het feit dat jij van plan bent om te beginnen is al een stap in de goede richting. Je bent tot de conclusie gekomen dat je wat aan jouw buikvet wilt doen. De volgende stap die je moet zetten is het bedenken van een plan van aanpak. Hoe ga jij het vet rondom jouw buik laten verdwijnen? Om dit te doen moet je op je voeding letten en sporten. Het heeft geen zin om te gaan sporten terwijl je jouw voedingspatroon niet aanpast. Wees er dus bewust van wat en hoeveel jij eet op een dag. Om dit te doen kan je een dieet. Welk dieet maakt eigenlijk niet veel uit. Uit Canadees onderzoek blijkt dat je met elk dieet tijdens het eerste half jaar ongeveer evenveel afvalt. Kies dus een dieet dat bij jou past en zorg dat je je daaraan houdt.

Ik let op mijn voeding, en nu?

Vanaf het moment dat je begint het letten op jouw voeding kan je beginnen met fitnessoefeningen. Het ligt natuurlijk voor de hand om veel tijd te investeren in het trainen van jouw buikspieren. Dit is goed, maar heeft in het begin nog geen prioriteit. Op dit moment zit er namelijk nogal wat vet om jouw buik, waardoor je deze spieren niet zal zien. Het is in deze fase belangrijk om te zorgen dat je overal afvalt. Op deze manier neemt jouw gewicht af en blijft je lichaam goed in balans. Goede trainingen om af te vallen zijn intervaltrainingen en sprintoefeningen. Wanneer je dit doet zal je merken dat je afvalt en jouw vetpercentage afzwakt.

gezonder eten

Ik verlies vet, en nu?

Wanneer je nog steeds goed op je voeding let en regelmatig sport zal je ongetwijfeld vet verliezen. Het trainen van jouw buikspieren is nu wel de absolute prioriteit. Train al jouw buikspieren en de rest van jouw bovenlichaam. Ben je benieuwd naar goede oefeningen voor jouw buik? Hieronder hebben we een paar oefeningen voor je waarbij je alle spieren traint, maar niet per se de deur uit hoeft:

Crunches

In vele opzichten lijken crunches op de bij vrijwel iedereen bekende sit-ups, maar op twee fronten verschillen ze wel degelijk van elkaar. Bij crunches train je namelijk alleen je verschillende buikspieren en is de beweging wat korter en sneller. Neem dezelfde houding aan als bij een sit-up, maar kom nu alleen met je hoofd en schouders omhoog totdat je voelt dat de buikspieren opspannen.

Draai chrunch

Bij deze oefening is het belangrijk dat je een zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een medicijnbal, gebruikt. Bij de draai crunch train je voornamelijk je schuine buikspieren. Ga op de grond zitten, leun met je bovenlijf naar achteren en breng je benen de lucht in.  Als je deze starthouding hebt aangenomen span je je buik aan en verplaats je het zware voorwerp met beide handen van de linker- naar de rechterzijkant van je zitvlak. Herhaal dit 15-20 keer, en neem wat rust. Probeer vervolgens nog een aantal setjes. Gaat het te makkelijk? Pak een zwaarder voorwerp!

Planken

Planken is een oefening die vrij veel mensen kennen en goed is voor heel veel spieren, zo ook voor die in jouw buik. Ga met je knieën op een matje zitten en plaats je onderarmen, recht onder de schouders, op de grond. Strek nu je benen een voor een naar achter en zorg ervoor dat je alleen leunt op je tenen en onderarmen. Maak van je lijf een zo recht mogelijke lijn en probeer deze positie zo lang mogelijk vol te houden.

planken is effectieve oefeningen

Veel gemaakte fouten

  • Te snel stoppen: Het wegwerken van jouw buikvet duurt lang. Het zal even duren voordat je resultaat zal zien, maar met de juiste methode en wat doorzettingsvermogen is succes gegarandeerd.
  • Te hard van start gaan: In het begin, als de motivatie hoog is, lopen mensen vaak over van enthousiasme. Ze willen het liefst elke dag sporten en zo min mogelijk eten. Dit is niet de juiste manier. Het kweken van een strakke buik is een project waarbij het draait om de lange adem. Ga dus rustig van start en leer je de nieuwe leefstijl geleidelijk aan.
  • Te vaak wegen: Te vaak wegen kan leiden tot teleurstelling. Als je elke ochtend op de weegschaal staat en maar geen of weinig verandering ziet kan je de motivatie kwijt raken. Het is aan te raden om tijdens de beginfase pas na anderhalf of twee weken voor het eerst te wegen. Later kan je gerust om de week wegen.

Relevante producten

  • Tunturi NBR – Fitnessmat 
  • MKBM Fitnessbal van Fajah Lourens
  • Killerbody Dieet 

Misschien vind je dit ook interessant?