Botdichtheid: welke invloed heeft sport?

Ben jij een fanatiek sporter en lees je regelmatig iets over botdichtheid? Vraag jij je af wat dit is en wat voor invloed sport hierop heeft? In dit artikel nemen we het met je door.

botdichtheid

Wat wordt er bedoeld met botdichtheid?

Met botdichtheid wordt aangegeven hoe broos je botten zijn. Hoe brozer je botten hoe groter de kans dat je iets breekt. De botdichtheid kan worden gemeten door een DEXA-scanner, in dat geval wordt er gekeken naar de hoeveelheid botmineraal in botweefsel.

Sporten verhoogt de botdichtheid

In het verleden zijn er hier meerdere onderzoeken naar geweest. Uit de onderzoeken blijkt dat sporten positieve invloed heeft op de diverse cellen die in het bot zitten. Het bewegen en het sporten op welke leeftijd dan ook zorgt voor een dichter en sterker bot.

Hoe ouder je wordt…

Als je ouder wordt dan veranderd je lichaam. Zo nemen je spieren in omvang af, worden je botten brozer en neemt het vetweefsel toe. Het feit dat de botten op ten duur brozer worden verklaard ook waarom ouderen sneller iets breken dan bijvoorbeeld kinderen.

botdichtheid trainen

Voordelen van een sporter

Zoals gezegd heeft het sporten en bewegen een positieve invloed op je botdichtheid. Het hebben van een hoge botdichtheid heeft meerdere voordelen. Eén van die voordelen is dat je de minder snel iets breekt wanneer je ten val komt.

Het is zelfs zo dat wanneer je oud bent of ouder word je nog steeds de vruchten plukt van een actieve en sportieve jeugd.

Dat geeft eens temeer aan hoe belangrijk het is dat kinderen voldoende bewegen en sporten.

Uitzonderingen daargelaten

Het kan zijn dat u last heeft van osteoporose. Dit betekent letterlijk dat je botten poreus zijn. Je botten zijn met deze aandoening dunner, minder stevig en kunnen minder goed tegen belasting.

De kans dat iemand met osteoporose een bot breekt is aanzienlijk groter dan iemand die hier geen last van heeft.

Relevante sportproducten

  • Tunturi NBR – Fitnessmat
  • Tunturi Dumbbellset – Halterset

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport